0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Meglepő kutatási eredmény: a biogazdaságok miatt használnak több növényvédő szert?

Egy új kutatás szerint a biogazdaságok mellet termelők több növényvédő szert használnak, amely lehet valós jelenség hatása, de az is előfordulhat, hogy csak a túlzott elővigyázatosságé.

Mindenesetre a biogazdaságok egymás mellett jól megférnek, és még segítenek is egymásnak a kártevők elleni védekezésben. A kérdést azért fontos megvizsgálni, mivel a nyugati világban, Magyarországon is többszörösére nőtt a biogazdaságok száma az elmúlt években.

A biogazdaságok úgy élnek a köztudatban, mint a környezetet a vegyszereket is alkalmazó gazdaságokhoz képest kevésbé terhelő, egészséges élelmiszert előállító alternatívák. Ennek mond ellent egy új kutatás.

A Kaliforniai Egyetem Science folyóiratban megjelent tanulmánya nagyon leegyszerűsítve arra a megállapításra jutott, hogy a biogazdaságok mellett megnőtt a növényvédő szerek alkalmazása. Ennek oka pedig feltehetően abban rejlik, hogy

a biogazdaságokban olyannyira megugrik a kártevőpopuláció, hogy a környező hagyományos gazdaságok a terméshozam fenntartása érdekében kénytelenek az addigiaknál is több vegyszert alkalmazni a kártevők ellen.

A kutatást végzők persze nem szeretnék a keresztvizet leszedni a biogazdaságokról, hiszen azok emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatását nem cáfolják. Ugyanakkor fontosnak tartják az eredményeiket, mivel ezek mentén anélkül lehetne ilyen gazdálkodási módot folytatni, hogy kárt okoznának vele.

A tanulmány érdekes megállapítása még, hogy ha biofarmok működnek egymás mellett, akkor a kártevők mértéke kölcsönösen csökken, mely valószínűleg annak köszönhető, hogy a kártevőket támadó nagyobb rovarok jobban el tudnak szaporodni egy-egy ilyen területen.

A megoldás tehát kézenfekvő, (majdnem teljesen) növényvédőszer-mentes gazdaságokat csak hasonló szemléletű területek környékén érdemes telepíteni. Ez azért is fontos, mert az Egyesült Államokban – ahogy a nyugati világ jelentős részén – egyre több az organikus gazdaság, ami a növekvő piaci igényeket elégíti ki.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/euronews.com

Magazin ajánló: