0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

Pályázatíró nélkül a gazda csak félkarú óriás

Az agrárium fejlesztését az idei év nagyban meghatározza, hiszen soha nem látott mennyiségű forrás áll a gazdálkodók rendelkezésére. Az Agrárközösség Kft. roadshow nemrég zárult, amely során a gazdálkodókat eligazították a pályázatok rengetegében.

Ez nem könnyű feladat, hiszen számos területen lehet pályázni, azonban nem mindegy, milyen pályázatíróval dolgozik a gazdálkodó. Kiadónk stúdióbeszélgetésében Sári Enikő ügyvezető Kovács Viktóriát, az Agrárközösség Kft. pályázati üzletágának vezetőjét és Kulcsár Zsoltot, családi gazdálkodót kérdezte a témáról és tapasztalataikról.

Gazdaságuk fejlesztésére törekszik Kulcsár Zsolt, ezért igyekszik kihasználni a pályázat adta lehetőségeket.

A maga által szerezett információkon túl az Agrárközösség Kft. tájékoztatását veszi segítségül, hogy képben legyen a pályázati csomagok tartalmával, kritériumaival. A pályázatok közül igyekeznek a gazdaságukhoz leginkább passzolót választani, emellett, a feltételeknek eleget téve, a gazdálkodásukat is próbálják a feltételekhez alakítani.

Kovács Viktória, ahogy az Agrárközösség roadshowja alatt is, a nemrégiben megjelent beruházási típusú pályázati csomagokat ismertette: kiírtak két állattartó telepek fejlesztésére irányú pályázatot (az egyiket kisebb támogatási összeggel, a másik a komplex fejlesztést célozza); ugyanebben a konstrukcióban megjelentek a feldolgozóüzemek fejlesztésére irányú kiírások is (kisebb és nagyobb támogatási összeggel); kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó támogatások, valamint a díszkertészeti ágazatot érintő ültetvénytelepítési és gyógynövénytermesztési pályázatok.

Kulcsár Zsolt négyfős családi gazdálkodása elsősorban az öntözésfejlesztésre, a digitalizációra és géptámogatásokra fókuszál.

Ezek a célterületek korábban a precízióspályázat-csoportokban voltak megtalálhatók, jelenleg viszont átstrukturálták ezeket, így például az állattartó telepek fejlesztésére irányuló kiírásban nem lehet mezőgazdasági erőgépre pályázni, csak egyéb betakarításra alkalmas gépekre, mondjuk, önjáró szecskázókra. A digitalizáció külön „műfaj”, nincs külön pályázati csoportjuk az automatizált terepirányítási rendszereknek, ráadásul költségkorláttal lehet csak igényelni ilyen jellegű forrást.

A családi gazdálkodó szerint érdemes pályázatírói segítséget igénybe venni, ugyanis a rengeteg felhívás feltételrendszerében, a gazdálkodás mindennapi feladatainak kezelése mellett, szinte lehetetlen eligazodni, aktuális információk birtokában lenni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: