0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Felszámolják és elárverezik a lengyel traktorgyárat

Az Ursus traktorok 1990 előtt a lengyel mezőgazdaság alaperőgépének számítottak. A Zetorral kooperálva gyártották a traktorokat, zömében belföldre, de kisebb mennyiségben exportra is került belőlük, elsősorban a fejlett országokba.

 

A traktorgyárat sokan leghíresebb modelljükről, a C-325-ről ismerték, amit kifejezetten a lengyel kisgazdaságok igényeire alakítottak ki. A rendszerváltás után a lengyel traktorpiac is teljesen átrendeződött. Eluralták a nyugati traktormárkák, így

az Ursus fokozatosan kiszorult a piacról.

Több próbálkozása is volt az életben maradáshoz, belekóstoltak a mezőgazdasági munkagépek gyártásába is. Észak-afrikai piacokra fejlesztettek 120 LE-s traktormodellt, remélve, hogy a traktorgyártás újra lendületet kap majd. Egyik sem jött be, sőt az afrikai traktorprojekt jelentős veszteséggel zárult.

Mint ahogy az elektromos buszok gyártására tett kísérletük sem jött be.

A felhalmozódott tartozások és a fizetésképtelenség miatt megindult a felszámolás, a lublini és a Dobre müastói gyárakat a teljes felszerelésükkel együtt elárverezik. A kikiáltási ár 124,5 millió Zloty, mintegy 28,9 millió euró. Távol-keleti és török vevőkre számítanak.

Forrás: Eilbote

Magazin ajánló: