0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Mesterséges intelligencia segítségével keresnek párt a legmagányosabb növénynek

Egy igen ősi cikász fajról van szó. Az Encephalartos woodii kétlaki növény, azonban az egyetlen tudomány számára ismert példány hímivarú. Emiatt nem is tudják természetes módon szaporítani, csak klónjai léteznek.

A szóban forgó cikász faj még a dinoszauruszok megjelenése előtt alakult ki a Földön, és vélhetően a leginkább kihalással veszélyeztetett növény. Kétlaki lévén minden egyes példány vagy hím, vagy nőivarú virágzatot hoz. Bár ma már ez kevéssé elterjedt a növényvilágban, az ősi fajok közt sok ilyet találunk.

A Southamptoni Egyetem most a legújabb technológiákat – drónokat és a mesterséges intelligenciát – bevetve igyekszik egy nőivarú példányt felkutatni a Encephalartos woodii-ból – írja a BBC. A projekt vezetője Dr. Laura Cinti, az egyetem kutatója elmondta: „Az E. woodii története nagyon inspiráló számomra, mivel egy viszonzatlan szerelem klasszikus történetét képezi le.”

A kutató bízik benne, hogy valahol a vadonban él még egy nőivarú példány.

A faj eddig ismert egyetlen egyede a dél-afrikai Ngoye erdőben került elő 1895-ben. Mivel nem került elő más példány, ezért az erről szaporított minták is mind hímivarú klónok.
kew garden cikász üvegház mesterséges
A londoni Kew Garden egyik üvegháza
Fotó: pauline mongarny, Pixabay

A projekt keretében az erdőről készült drónfelvételeket mesterséges intelligencia elemzi ki. Eddig a nagyjából négyezer hektárnyi terület kevesebb, mint 2 százalékát sikerült átvizsgálni. A képfelismerő algoritmustól azt várják, hogy az alakja alapján kiszúrja az esetleges cikászokat a többi fa között. Ahhoz, hogy erre képes legyen, olyan képeket generáltak a mesterséges intelligencia számára, melyen az áhított növény természetes környezetében látható. Bíznak benne, hogy ezzel a módszerrel sikerrel járnak majd.

Korábban sosem kutatták át az erdőt tüzetesebben, így nem lehet tudni, hogy létezhet-e egyáltalán egy nőivarú példány. Ez a faj a londoni Kew Királyi Botanikus Kertben is megtalálható, ahol továbbra is vegetatív úton szaporítják.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Laura Cinti (@lauracinti) által megosztott bejegyzés

Forrás: BBC