0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Nem egy, hanem rögtön három ritka apróság is született a Nyíregyházi Állatparkban

Három puma (Puma concolor) született a Nyíregyházi Állatparkban. A most négyhetes, hím utódok átestek életük első általános orvosi vizsgálatán.

A kölykök jól fejlettek, 2,4, 2,2 és 2,1 kilogramm súlyúak, erőteljes mancsaik és karmaik vannak, szemfogaik éppen kibújnak, testtömegük kornak és ivarnak megfelelő – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park zoológiai osztályvezetője az MTI-vel. puma

puma
Fotó: MTI/Balázs Attila
puma
Biácsi Alexandra állatorvos és Tóth Béla állatgondozó tartják kezükben a pumákat.
Fotó: MTI/Balázs Attila

A szakember kifejtette, a tenyészpár 2019 óta az állatpark lakója, az ötéves nősténynek és a tizennégy éves hímnek ez a második közös szaporulata. A három kölyköt anyjuk egyedül neveli, egyelőre anyatejjel táplálkoznak, de hamarosan a húsból álló táplálék fogyasztását is elkezdik.

Az ezüst oroszlánnak is nevezett puma rendkívül jól ugró, kitűnő rövidtávfutó.

Egykor az egész amerikai földrészen elterjedt volt, jó alkalmazkodóképessége révén hegyvidéki területeken, tűlevelű erdőkben, mocsarakban, sík területeken és trópusi erdőkben egyaránt előfordult.

Egyedszáma manapság csökken, a legnagyobb veszélyt az élőhelyeinek elvesztése, valamint a vadászat jelenti.
puma
Fotó: MTI/Balázs Attila

Táplálék tekintetében nem válogatós, az egértől a jávorszarvasig mindenre vadászik, de fő táplálékát nagyobbrészt szarvasok és őzek képezik. Testsúlyánál hétszer nehezebb zsákmányt is képes elejteni és elhurcolni.

Érdekesség, hogy tekintélyes testmérete és akár 120 kilogrammos súlya ellenére

a puma rendszertanilag nem a nagymacskákhoz, hanem a kismacskákhoz tartozik.
Forrás: MTI

Magazin ajánló: