0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Kaktuszkiállítás volt hétvégén: színes növények, télálló kaktuszok, tövis vagy tüske?

Hétvégén tartotta a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete szokásos tavaszi kaktuszkiállítását a Füvészkertben. A látogatók ismét rengeteg szép növényt csodálhattak meg és vásárolhattak is.

Nem csoda, hogy e különös növénycsoportnak egyre nagyobb a népszerűsége, hiszen a kaktuszok tartása nem túl bonyolult – ha néhány alapelvet betartunk -, virágaik gyönyörűek, és a növények megjelenése is jellemzően rendhagyó.

Nem csak a viráguk lehet színes

Ha valaki évek óta rendszeresen kilátogat e rendezvényre, azt tapasztalhatja, hogy egyre több színes növénnyel találkozhat akár kaktuszok, akár más szukkulensek terén. Sokan kedvelik azokat a taxonokat, melyek nem csak rövid virágzásuk alatt színesek, hanem leveleik, vagy kaktuszok esetén a növény maga is több színben pompázik

Vizet raktározzák, és azt megvédik

Sok érdekességet rejt e növénycsoport…A „pozsgás növények” nem egy rendszertani kategória. A pozsgás tulajdonság a környezeti kihívásokra, a szárazságtűrésre adott válasz, amely a növényvilág törzsfájának más-más pontjain jelent meg térben és időben különbözően.

Minden kaktusz pozsgás – mivel vizet raktároz – de nem minden pozsgás kaktusz. A kaktuszok levelei tövisekké módosultak annak érdekében, hogy vízraktározó szárukat megvédjék a szomjas állatoktól.

Téves az a mondás, hogy „nincsen rózsa tövis nélkül”, mert a rózsának tüskéje van, a kaktusznak meg tövisei. A tövis egy módosult szerv, kaktusz esetén levélmódosulat. A tüske pedig bőrszöveti és alapszöveti sejtjeiből képződő, könnyen leválasztható, szúrós hegyű felületi képződmény. Mindkettő funkciója a védelem.

Ha egy növény, szúrós honnan tudjuk meg, hogy tövise vagy tüskéje van? A tövist nagyon nehéz, sokszor lehetetlen kézzel leválasztani, míg a tüske a rózsa esetében is egyszerűen lepattintható.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: