0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

Állandó madárinfluenza-járvánnyal küzd az Amerikai Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban a H5N1 madárinfluenza vírus átterjedt a tejelő tehenekre, ami aggodalmat kelt az emberekre való tovább terjedése miatt.

2022 óta az Egyesült Államokban a madárinfluenza több mint 90 millió csirkét, több mint 9000 vadon élő madarat, és 67 tejelő állományt fertőzött meg, illetve egy olyan embert, aki baromfitól kaphatta el, és három olyan embert, aki közeli kapcsolatba került egy-egy fertőzött szarvasmarhával.

Az alábbi összeállítás foglalja össze az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi járványkitörésének időrendjét:

 • Május 30
  Már a harmadik amerikai tejipari dolgozó madárinfluenza-tesztje lett pozitív 2024-ben, miután fertőzött tehenekkel érintkezett, és ő volt az első, aki légúti problémákkal küzdött. Ez a fertőzés volt a második emberi eset Michigan államban.
 • Május 22
  A másik madárinfluenzás emberi esetet erősítettek meg az Egyesült Államokban, egy michigani tejipari dolgozó fertőzése miatt. Idén ez a második emberben előforduló eset, miután a vírust szarvasmarhákban kimutatták.
 • Április 26
  Colorado lett a kilencedik amerikai állam, ahol fertőzött tejelő állományról számoltak be.
 • Április 25
  Kolumbia korlátozta az Egyesült Államok államaiból érkező marhahús és marhahústermékek behozatalát a tejelő tehenek madárinfluenzája miatt.
 • Április 24
  Az USA kormánya közölte, hogy az államok között mozgó tejelő szarvasmarhákat madárinfluenza-tesztnek kell alávetni.
 • Április 23
  Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága közölte, hogy madárinfluenza vírusrészecskéket talált a pasztőrözött tej egyes mintáiban, de azt mondta, hogy a kereskedelmi tejellátás továbbra is biztonságos a pasztőrözés miatt.
 • Április 11
  Dél-Dakota lett az Egyesült Államok nyolcadik állama, ahol madárinfluenzát találtak egy tejelő állományban, miután az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) fertőzéseket jelentett Észak-Karolinában, Texasban, Kansasban, Ohióban, Michiganben, Idahóban és Új-Mexikóban.
 • Április 4
  A madárinfluenza Ohióban is kiterjedt egy tejelőtehén-állományra.
 • Április 2
  A mexikói mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy megelőző intézkedéseket tesz a felügyelet fokozása és az Egyesült Államok állatállományának ellenőrzésének megerősítése érdekében, miután madárinfluenzát találtak a tejelő szarvasmarháknál.
 • Április 1
  Az Egyesült Államokban a második ismert madárinfluenza-fertőzésről egy texasi személy esetében számoltak be, aki olyan tejelő tehenekkel került kapcsolatba, amelyekről feltételezhető, hogy fertőzöttek a vírussal.
  A vírust Új-Mexikóban, Michiganben és Idahóban, valamint Texasban és Kansasban mutatták ki tejelő szarvasmarhákban.
 • Március 25
  Az USDA szerint a kansasi és texasi beteg szarvasmarhákból vett tejminták madárinfluenzára mutattak, de az ország tejellátása biztonságos.
 • 2023. december 12
  A tojástermelő Cal-Maine Foods (CALM.O), ideiglenesen leállította a termelést egyik kansasi üzemében, miután az állomány egy részének madárinfluenza-tesztje pozitív lett.
 • 2023. november 3
  Arkansas-ben egy nagy amerikai csirketermelő elsőként jelentette a halálos madárinfluenza-járványt kereskedelmi baromfiállományban.
 • 2023. október 6
  Az Egyesült Államokban április óta először mutatták ki a madárinfluenzát egy kereskedelmi baromfifarmon, a 47 300 fős pulykaállományban, dél-dakotai Jerauld megyében.
 • 2023. április 14
  Az Egyesült Államok kormánya bejelentette, hogy négy lehetséges madárinfluenza elleni vakcinát tesztel baromfi esetében, miután több mint 58 millió csirke, pulyka és más madár pusztult el az ország valaha volt legsúlyosabb járványában.
 • 2022. október 7
  A madárinfluenza megfertőzte a kereskedelmi forgalomban lévő tenyészcsirke-állományt Arkansasban, kiszélesítve a járvány terjedését a déli régióban.
  Országszerte több mint 47 millió madár pusztult el a madárinfluenza miatt, vagy selejtezték le, hogy megakadályozzák a járvány terjedését, ami a legrosszabb adat az országban azóta, hogy 2015-ben rekordszámú, 50 millió madarat kellett kényszer vágni.
 • 2022. április 29
  A H5N1 madárinfluenza első ismert humán esete az Egyesült Államokban egy coloradói személynél jelent meg, aki részt vett madarak selejtezésében egy kereskedelmi baromfitenyésztő létesítményben.
 • 2022. március 7
  2022 februárja óta az USA-ban több mint 22 millió kereskedelmi célú csirkét és pulykát öltek meg a madárinfluenza rendkívül halálos típusának kitörése miatt.
 • 2022. március 4
  Madárinfluenza-járványt jelentettek a Missouri állambeli Stoddard megye kereskedelmi húshasznú csirkeállományában, és a vírus terjedése négy állam 10 kereskedelmi csirke- és pulykatenyészetére terjed ki.
 • 2022. február 9
  Az USDA nagy patogenitású madárinfluenza-járványt jelentett egy indianai pulykaállományban, ami 2020 óta az ország első megbetegedése kereskedelmi baromfitenyésztésben.
Forrás: Reuters

Magazin ajánló: