0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

Történelmi blokád Európában, összeálltak a máskor egymás ellen tiltakozó gazdák

A hagyományosan egymás ellen tiltakozó francia és a spanyol gazdák hétfőn közösen állták el a Pireneusok mentén a francia-spanyol határátkelőket.

A blokád annak érdekében valósult meg, hogy az európai parlamenti választások előtt ráirányítsák a figyelmet a közös problémáikra, és az üzemanyagárak csökkentését követeljék – írja az MTI.

gazdatüntetés, traktorok
MI generált illusztráció forrása: Freepik

Délelőtt többtucatnyi spanyol gazda csatlakozott traktorral azokhoz a francia mezőgazdasági járművekhez, amelyek a dél-franciaországi Montpellier-ből a határ túloldalán található Barcelonába vezető autópályát teljesen elvágták a közlekedéstől a határ menti Perthus településnél.

„Ma egy történelmi blokádról van szó, amire még soha nem volt példa Európában”

– mondta a helyszínen Sébastien Barboteu, a francia gazdák szóvivője az AFP francia hírügynökségnek. „Korábban egymás ellen harcoltunk, most egyesítjük erőinket, miután ugyanazokkal a problémákkal szembesülünk” – mondta a francia tüntető.

Az A9-es autópálya blokádjához hasonlóan hét másik, Spanyolország és Franciaország közötti átkelőhelyet is eltorlaszoltak a tiltakozók a Pireneusok mentén, Katalóniától Baszkföldig. A tiltakozás és a blokád miatt a határ menti utakon és a környező területeken jelentős fennakadások várhatók, amelyek a 24 órásra tervezett megmozdulásnál várhatóan tovább tartanak majd. A dél-franciaországi Bordeaux-ból a spanyolországi Bilbaóba vezető autópálya a határnál szintén járhatatlan, s a franciaországi Pyrénées-Orientales régióban a másodrendű úthálózatot is lezárták a tehergépjárművek előtt. A helyi prefektúra azt ajánlotta az autósoknak, hogy „halasszák el a Spanyolországba és a határvidékre irányuló utazásaikat”.

Az energiaárak csökkentése, illetve az annak érdekében rendezett megmozdulás, hogy az unión kívüli országok mezőgazdasági termelőire ugyanolyan környezetvédelmi előírások vonatkozzanak, mint az uniós gazdákra, újdonságot jelent abból a szempontból is, hogy nem a hagyományos gazdaszervezetek kezdeményezték.

A tiltakozók szerint elfogadhatatlan, hogy elsősorban a növényvédő szerek használata terén olyan előírások vonatkoznak a francia és a spanyol termelőkre, amelyeket nem tartatnak be az Európai Unióba importált mezőgazdasági termékek esetében.
Ez is érdekelheti:
Forrás: MTI

Magazin ajánló: