0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

Sokféle mulcs létezik, és mindegyik hasznos a kertben

Az angol talajtakarás (mulch) szót közvetlenül vettük át a mulcs, mulcsozás kifejezéssel. Ez takar minden szervetlen, szerves és élő anyagot, amivel a növények körül takarjuk a földet. Védik a talajt a kiszáradástól, eróziótól, gyomosodástól.

A legegyszerűbb mulcs a kertben a levágott fű, amit érdemes a napos területeken szétteríteni az ágyásokban, hogy lassabban száradjon ki a talaj, ritkábban legyen szükség öntözésre. Ugyanígy használhatjuk a tavaszi metszéskor levágott ágakból darált szerves anyagot, faaprítékot. Mindkét esetben

érdemes még egy kis nitrogéntrágyával megszórni a felszínt, hogy a lebontó folyamatok ne a dísznövények vagy a várva várt kerti termények elől vonják el a tápanyagot.

fűnyírás mulcs

Közterületeken gyakran látni a fenyőkéregből készült takarást, ami díszítő célt is szolgál, és valamivel jobban visszatartja a csírázó gyomokat. A gyomelnyomó hatás a mulcsréteg vastagságától függ, legbiztosabbnak a 20 centis vastagságot tartják, amihez persze irdatlanul sok anyagra van szükség. Ez a vastag takarás már gátolhatja a talaj levegőzését is, tehát ajánlott csak a természetes gyomirtásra használni ott, ahol nincs valamilyen haszonnövény. A mulcsréteg általában 5-10 cm vastag legyen.

talicska fakéreg mulcs

Ezt a védőréteget évről évre meg is kell újítanunk, ahogy lassan lebomlik a kiszórt anyag. Cserében viszont sokat javul a talaj állapota. Mind kötött, mind laza talajon sokat számít az így kijuttatott szerves anyag a talajszerkezet szempontjából.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu