0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Lely Exos: Teljesen autonóm rendszer a friss fű betakarításához és kiosztásához

A gyepterületekről származó fű természetes és kulcsfontosságú táplálékforrás a tejelő szarvasmarhák számára, hiszen frissen betakarítva biztosítja a legmagasabb fehérje- és energiaszintet.

A friss fű beillesztése a tejelő szarvasmarhák takarmányozásába csökkenti a koncentrátumból származó fehérjeszükségletet, javítva a tejtermelés hatékonyságát és fenntarthatóságát. A Lely Exos, az első önálló megoldás a fű betakarítására és napi többszöri etetésére, a hét minden napján a nap 24 órájában üzemel, minimális munkaerőigény mellett maximalizálva a mezőgazdasági földekről származó friss szálastakarmány tápértékét.

A friss fű előnyei

Hatékony felhasználás: A friss fű optimálisan tartalmazza a tápanyagokat és az energiát a növényen belül, ami megnöveli a tejtermelést közvetlenül a gazdaság saját gyepterületéről.

Fotó: Lely

Kombinált vágás és takarmányozás: A fű egyetlen műveletben történő levágásával, szállításával és adagolásával az új fejlesztés megtakarítja a munka-, üzemanyag-, gép-, tárolási és takarmányköltségeket, amelyek általában a szilázshoz kötődnek.

Környezeti és állategészségügyi előnyök: A kutatások azt mutatják, hogy a friss füvet fogyasztó tehenek kevesebb metánt bocsátanak ki a bélrendszerből, a jobb emészthetőség miatt. Ezenkívül a gyepterületeken lévő fű is megköti a nitrogént a levegőből, és növeli a talaj szervesanyag-tartalmát, hozzájárulva a talaj egészségének javulásához és a környezeti hatások csökkenéséhez.

Fotó: Lely

A Lely Exos funkcionalitása

A rendszer autonóm módon működik, egy központi irányítási rendszertől kapott információk alapján. Önállóan eljut a gyepterületre, levágja a szükséges mennyiségű füvet, egyúttal trágyázza is azt, a füvet az istállóba szállítja, majd kiosztja a teheneknek. A feladatok elvégzése után az autonóm eszköz visszatér feltöltődni, és várja a következő feladatot.

  • Precízió és gondosság a betakarításnál: A robot dupla késes vágórúddal rendelkezik (alternáló kasza), amely tisztán nyírja a füvet. A puha műanyag szárnyak ezután óvatosan továbbítják el a füvet a vágórúdtól, minimálisra csökkentve a károsodást és a veszteséget.
Fotó: Lely
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Lely

Magazin ajánló: