0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Járványveszélyes időjárás – növényvédelmi előrejelzés 24. hét

Június elejét nagyfokú időjárási bizonytalanság jellemezte. Szélsőséges eloszlásban több-kevesebb csapadék esett, helyenként a havi átlagot meghaladó mennyiségben, sokfelé jéggel. Mindez rendkívüli módon kedvez a betegség járványszerű terjedésének.

növényorvosi kamara logo

Az alma- és körteültetvényekben az esőzések miatt jelentősen megnőtt a varasodásfertőzés terjedésének veszélye. Az újabb, immár konídiumos fertőzés a leveleket és a gyümölcsöket egyaránt veszélyezteti, mert megnőtt a tartós nedvességborítás ideje.

Emellett egyre több új tünete látszik a baktériumos tűzelhalásnak, ezért a kórokozó elleni mechanikai és réztartalmú szeres védekezéseket tovább kell folytatni.

A magas relatív páratartalmú levegő továbbra is segíti az almafalisztharmat fertőzését, ezért újabb leveleken jelennek meg a szürke foltok, valamint a levelek kanalasodása. A levéltetű- és a vértetűfertőzés továbbra is erős, a dús lombozatú fákon nehéz a védekezés. Az almamoly folyamatosan rajzik, de a fogott lepkék számából továbbra sem látszik, hogy közeledne a rajzáscsúcs. Birsen szaporodnak a moníliás fertőzés tünetei, melynek nyomán elhalnak a hajtáscsúcsok és lehullik a terméskezdemény. A moníliás fertőzés ellen alkalmazott készítmények ebben az esetben is hatásosak lehetnek.

Az esőzések nyomán repedni kezdett az érő cseresznye és meggy, a sebeken keresztül fertőz a moníliás gyümölcsrothadás. A szüret gyorsításával és rövid élelmezési várakozási idejű készítménnyel mérsékelhetjük a károkat.

A keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly jelenleg csupán mérsékelten rajzik, a szilvafák levéltetű-fertőzöttsége viszont továbbra is erősnek mondható. A fertőzés elhárításával csökkenthető a közvetlen kár és a vírusos betegségek terjedésének esélye.

növényegészségügy dió szemölcsös gubacsatka moníliás
A párás meleg kedvez a dió szemölcsös gubacsatkának is

A dióültetvények baktériumos és gnomóniás fertőzöttsége mind levélen, mind pedig a termésen erősödött az esők nyomán. Ugyanakkor a párás meleg kedvez a szemölcsös és a nemezes gubacsatka terjedésének. A tünetek gyakorisága alapján magasabb a szemölcsös gubacsatkával fertőzött levelek aránya.

A szőlőültetvényekben a lisztharmat, a szürkerothadás, a peronoszpóra és a feketerothadás is fertőz, és a sok csapadék, a jégverés, a dús lombozat fokozza a járványveszélyt. A kórokozók elleni védekezés mellett végezzük el minél gyorsabban a hajtásválogatást és a hosszúra nőtt hajtások visszavágását is. Az amerikai szőlőkabóca lárváinak többsége L1-L2 fejlettségű, de már előfordulnak ennél fejlettebbek is, így a védekezések megkezdése javasolt.

Részletes növényvédelmi előrejelzés olvasható a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Dr. Aponyi Lajos,
Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Magazin ajánló: