0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Kelendő a sárkánygyümölcs

A spanyolországi La Palma szigetén működő, a pitaja vagy más néven sárkánygyümölcs termesztőit összefogó Pitapalma szövetkezet az általuk termelt gyümölcs 90%-át a Cseh Köztársaságban értékesíti, a maradék 10%-ot pedig a helyi piacokon adja el.

A különleges gyümölcs a beporzást követően körülbelül negyven nap alatt válik szedhetővé. Idén június első dekádjának végén már indulnak az első exportszállítmányok és a szezon folyamatosan tart október végéig, november elejéig.

A szövetkezetben elsősorban piros és rózsaszín fajtákat termesztenek, de a sziget egy kísérleti gazdaságában harminc másik fajtát tesztelnek, hogy a jövőben bővíthessék a kínálatukat.

La Palma szigetén a pitaja termesztéséhez megfelelő, szubtrópusi az éghajlat, nincs szükség termesztőberendezésre. Az ilyen ideális éghajlati körülmények közt a növényeket nem fenyegetik kártevők és kórokozók, így nincs szükség vegyszeres növényvédelemre. Valószínűleg ezt is értékelik a cseh fogyasztók, ezért ugrott meg háromszorosára a rendelt mennyiség az előző évhez képest.

sárkánygyümölcs
Fotó: brendawood33, Pixabay

A három éve alapított termelői értékesítő szövetkezet taglétszáma a kezdeti 18-ról már 43-ra nőtt, és további bővülés várható, mivel növekszik a sárkánygyümölcs kereslete és az árak is jók.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/floraldaily.com

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: