0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Az őszi vetésnek betett a sok eső, de napraforgó jól járt

Az elmúlt egy hét jelentős csapadéka már nem hiányzott az érésben lévő őszi vetésű szántóföldi növények számára – a termés minőségét és mennyiségét egyaránt rontotta. Ugyanakkor a kukorica és a napraforgó növekedése tovább gyorsult.

A mögöttünk álló egy hétben is többször, többfelé fordultak elő heves záporok, felhőszakadással, néhol erősen viharos széllel is járó zivatarok hazánkban. Az ország északi felén sokfelé hullott 30-100 mm közötti mennyiség, de délen is többfelé esett 20-40 mm, és szerdán a sokáig száraz dél- és kelet-alföldi területek is kaptak esőt. Az elmúlt egy hét csapadéknak a nagy része egy-egy nagyobb felhőszakadáshoz köthető, amikor az adott helyen akár 30-60 mm is leesett rövid idő alatt. Az idén korán érkezett Medárd-időszak során az elmúlt harminc napban a Dunántúlon és az északi országrészben sokfelé, de helyenként az Alföldön is 100 mm fölött alakult a lehullott csapadék mennyisége, néhol 150 mm-nél is több esett. Ez jelentősen meghaladja az ilyenkor szokásos mennyiséget. Ugyanakkor az Alföld déli és keleti részén vannak helyek, ahol kevesebb esett a sokéves átlagnál, mindössze 40-60 mm.

A felszín közeli talajréteg országszerte átnedvesedett, sokfelé teljesen felázott az elmúlt napokban, és a belvíz okoz gondokat. A legtöbb helyen a középső és mélyebb talajréteg is bőven tartalmaz nedvességet, hazánk északi felén sokfelé telített vagy közel telített állapotba került a felső egy méteres réteg. Az aszály a Dél-Alföldön is megszűnt.

A hőmérséklet a múlt hét második felében 1-3 fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál, a fülledt melegben napközben 30 fok közeli vagy azt meghaladó értékeket mérhettünk, és éjszakánként sem csökkent 15 fok alá a hőmérséklet. Egy hétfőn érkezett hidegfront mögött lehűlt az idő, és a hét első napján a délkeleti országrészbe szorult vissza a meleg, szerdán pedig a Dunántúlon már 20 fokig sem melegedett a levegő. A felhős időben a minimum értékek azonban csak néhány fokkal estek vissza.

Előre szaladtak: a napraforgó nyert

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az árpa teljesen beérett, és a repce valamint a búza állományok is az érés fenológiai fázisában vannak. Az elmúlt időszak sok csapadéka sajnos nem tett jót a termésnek. A kalászosok táblái a felhőszakadások által érintett területeken megdőltek, többfelé a belvíz is gondokat okoz, és a gyakran nedves állományokon kiemelt figyelmet kell fordítani a gombás megbetegedések elleni védelemre is. A napraforgó és kukorica állományok igen kedvező körülmények közt fejlődhetnek: a talaj elegendő nedvességet tartalmaz, és többnyire meleg is van. Az átnedvesedett talaj azonban a gyomok növekedésének is kedvez.

A folytatásban csökken a csapadékhajlam, sok lesz a napsütés és melegszik az idő. Csütörtökön még számítani lehet esőre, záporra, keleten zivatarra, de pénteken és szombaton napközben nem várható csapadék. Szombat estétől vasárnap reggelig főként északnyugaton és északon lehetnek záporok, zivatarok. A jövő hét első fele is nagyrészt száraznak ígérkezik, csak kevés helyen alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. A magas napállás és a kevés felhő miatt igen erős lesz az UV sugárzás. Péntektől a nagyrészt napos időben azonban gyorsan száradni, szikkadni kezd a talajok felszín közeli, majd a jövő hét elejétől egyre mélyebb rétege is. A hőmérséklet csúcsértéke pénteken még kevéssel 25 fok alatt alakul, majd vasárnap már 25-30 fok lesz a jellemző, jövő keddtől pedig kánikula várható 30 fok fölötti, a hét közepén már 35 fok körüli maximum értékekkel.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu