0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Ukrajna kvótát vezet be az EU-ba irányuló baromfihús exportra

Az ukrán kormány az EU-val kötött kereskedelem liberalizációjában vállalt kötelezettségei részeként mintegy 137 000 tonnás kvótát vezetett be az EU-országokba irányuló baromfihús és -melléktermékek exportjára, július 1-től.

A kormányportálon közzétett, kormányhatározat értelmében megállapították a baromfihús és az étkezési melléktermékek, különösen a csirke, liba, kacsa és gyöngytyúk szállítási kvótáját (0207 vámtarifaszám) 133 280 tonna, a pulykahús és az étkezési melléktermékek (0207 24-27 vámtarifaszám) esetében pedig 3 760 tonna.

A kvótatermékek EU-országokba történő exportjára vonatkozó engedélyezési rendszer akkor is kötelező, ha a külgazdasági megállapodás (szerződés) értelmében a nem rezidens szerződő fél az EU-ban van bejegyezve.

Ezzel egyidejűleg a „Baromfihús és étkezési melléktermékek: házi csirke, kacsa, liba, gyöngytyúk” kvótáját az új exportőrök 1400 tonnás tartalékkontingense nélkül, valamint a „pulykahús és étkezési melléktermékek” kvótáit az Agrárpolitikai és Élelmiszerügyi Minisztérium 2024 első negyedévében az EU-ba irányuló tényleges exportvolumenük arányában osztja szét az exportőrök között. Az 1400 tonnás tartalékkvótát azon exportőrök között osztják ki, akik 2024 első negyedévében nem exportálták ezeket a termékeket.

Az EU Tanácsa május 13-án végül jóváhagyta az autonóm kereskedelmi intézkedések rendszerének további 12 hónappal, 2025. június 5-ig történő meghosszabbítását. Ezzel egyidejűleg korlátozzák egyes mezőgazdasági termékek, köztük a baromfihús vámmentes szállítását.

Forrás: Agroberichten Buitenland