0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

A Boldogulás útja

„Szövetkezésben az erő” – A polgári kori szövetkezetek története. Új időszaki kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Ma is érdemes lenne alapul venni azokat az összefogáson alapuló polgári szövetkezeti rendszereket, amelyek a 19. század végétől egészen 1949-ig nyújtottak alternatívát az egyéni gazdálkodóknak. Ezek a tapasztalatok és tudások ma is gazdaságosabbá és hatékonyabbá tehetnék a magyar mezőgazdaságot – mondta Nobilis Márton államtitkár a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár közös, a polgári kori szövetkezetek történetét bemutató kiállításának megnyitóján.

Hazánkban a szövetkezet fogalmához a legtöbben a szocialista termelőszövetkezetet társítják, s jóval kevesebben ismerik azokat a polgári kori társulásokat, melyek a XIX. század végétől egészen 1949-ig nyújtottak alternatívát az egyéni gazdálkodóknak. Ezek az önkéntességen alapuló szervezetek a közös cél eléréséért dolgozva a tagok boldogulását is segítették. A közös tőkéből felépített tejfeldolgozó üzemek, az így megvásárolt mezőgazdasági gépek és a rövid ellátási láncra épülő, a vásárlónak is kedvező boltok példája napjainkban is tanulságos és előremutató lehet.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár június 14-étől látogatható, időszaki kiállításában gazdag film- és képanyaggal illusztrálják az egykori színes szövetkezeti élet minden oldalát. A szövetkezetek szociális szerepvállalása és a nemzetiségi életben betöltött szerepük mellett bemutatják azt a szervezeti hálózatot, amely sikeres nagyvállalattá tette őket a XX. század első évtizedében. A kiállított dokumentumok révén a látogatók megismerkedhetnek a korszak nehézségeivel és a szövetkezeti tagok kitartó munkájával, amely lehetővé tette ezek átvészelését.

Dr. Estók János a múzeum főigazgatója nyitó beszédében kiemelte, hogy a Károlyi Sándor gróf kezdeményezésére elindult szövetkezeti mozgalom történeti kutatása még csak a kezdetén tart. Nagyon sok levéltári és múzeumi anyag feldolgozásra, kiállításra vár. Reményei szerint a most megnyitott időszaki kiállítás csak egy bevezetője a szövetkezeteket bemutató nagyobb összeállításnak.

Egy korábban elveszettnek hitt propagandafilm (A Boldogulás útja) is megtekinthető, amely a kiállított műtárgyakkal együtt jól példázza, hogy valóban „szövetkezésben az erő”.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu