0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Indonézia a mezőgazdasági nyersanyagok digitális nyomkövetését tervezi

Indonézia augusztusig digitális rendszer felállítását tervezi mezőgazdasági árucikkeinek nyomon követésére – közölte a gazdasági minisztérium.

A világ legnagyobb pálmaolaj-exportőre 6,5 milliárd dollár (2.340 milliárd Ft) értékű termékek forgalmát kívánja nyomon követni, amelyeknek szembe kell nézni az EU új erdőirtási szabályozásával.

indonézia

A minisztérium közleménye szerint a rendszer célja a mezőgazdasági áruk, például a pálmaolaj, a kávé és a gumi ellátási lánc átláthatóságának növelése, valamint a fenntarthatósági szabványok jobb előmozdítása az országban. A közlemény szerint ez segít az indonéz exportnak eligazodni az Európai Unió erdőirtásmentes rendeletében (EUDR), amelyet 2024 végén kell végrehajtani, és amely megtiltja az erdőirtással kapcsolatos áruk behozatalát. Becslések szerint 6 milliárd euró értékű pálmaolaj, kakaó, kávé, gumi és fa indonéz exportját érinti az EUDR.

„Képesnek kell lennünk az általunk forgalmazott áruk nyomon követésére, hogy javíthassuk a kereskedelmet”

– mondta Musdhalifah Machmud, a Koordináló Gazdasági Minisztérium miniszterhelyettese. Indonézia és Malajzia azt mondta, hogy az EUDR diszkriminatív, amely az ő pálmaolajukat célozza meg. Az EU szerint a szabályoknak biztosítaniuk kell, hogy megakadályozzák az erdők pusztulását világszerte.

Forrás: Reuters