0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Már csak hat példány maradhatott a legritkább emlősből

A legritkább emlősnek számít a világ legkisebb delfinje: a vaquita, vagy kaliforniai disznódelfin mindössze egy helyen él, és ott is durván megfogyatkozott a számuk.

Az idei számláláson a kutatók mindössze 6 vagy 8 példányt láttak, szemben a tavalyi 10-13-al. Hozzátették ugyan, hogy a félénk delfinek esetében elképzelhető, hogy a közelben volt még több példány is. Minden évben két héten át figyelik az öbölben az állatokat, hogy megpróbálják megbecsülni a számukat – írja a Phys.org.

A Sea Sepherd természetvédő csoport májusban is végzett számlálását, akkor is mindössze hat példány került szem elé.

Ami pedig még aggasztóbb, egyetlen delfin bébit sem láttak, szemben a tavalyi felméréssel.

Bár talán egy kis reménykedésre ad okot egy egészséges fiatal példány megfigyelése – ami elképzelhető, hogy a tavaly látott kölyök.

delfinek vaquita kaliforniai disznódelfin
Fotó: Wikimedia commons

Az illegális halászat miatt örökre eltűnhetnek ezek a delfinek

A tavalyi megfigyelések alkalmával a delfinek minden alkalommal a számukra kijelölt védett övezeten kívül kerültek elő. Ez azért problémás, mert a gondosan őrzött területen tilos a halászat – mely a vaquitát a kihalás szélére sodorta. A faj fő veszélyeztető tényezője ugyanis egy speciális halászati módszer. Az öbölben ugyanis él egy totoaba nevű hal, melynek úszóhólyagja Kínában ínyencségnek számít. Ezeket úgynevezett kopoltyúhálókkal fogják, melyek nehezek, és akár a tengerfenékig is leérnek. Ebbe beleakadva a delfinek egyszerűen megfulladnak a víz alatt.

Ez a kistermetű cet sehol máshol nem található meg a világon. Nem lehetséges befogni és fogságban szaporítani sem, ezért megóvásához az illegális halászat visszaszorítása kulcsfontosságú.

1997-ben még 600 példány élt a mintázata miatt tengerek pandájának is nevezett állatból, ami mára 6-8 darabra esett vissza. Bár a mostani kutatás egyik vezetője, Dr. Barbara Taylor szerint még nincs minden veszve: az állatok élőhelyének mindössze 12 százalékát fedte le a megfigyelés. Az delfinek pedig szabadon mozoghatnak a területen, ezért elképzelhető, hogy nem minden példány került szem elé. Pontosabban lehetne becsülni a számukat, ha kihelyezett mikrofonokkal tudnák figyelni a hangjukat. Voltak már ilyen irányú törekvések, azonban a helyi halászok ezeket a kihelyezett akusztikus eszközöket ellopták. Ezzel nem csak az adatok vesztek el, de mivel igen drága felszerelésről van szó, pótolni sem könnyű.

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: