0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Már öt amerikai államban pusztultak el madárinfluenzával fertőzött tehenek

A halálesetekről szóló jelentések azt sugallják, hogy a teheneknél kitört madárinfluenza nagyobb gazdasági károkat okozhat a tehenészetekben, mint azt a szakértők korábban gondolták.

A gazdálkodók régóta selejtezik a vírussal fertőzött baromfit, de a tehenek tartása sokkal nagyobb tőkét igénnyel, mint a csirkék vagy a pulykák. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának szóvivője elmondta, hogy az ügynökség tudott néhány elhullásról, de a tehenek túlnyomó többsége eddig felépült a betegségből. A Reuters nem tudta meghatározni a Dél-Dakotában, Michiganben, Texasban, Ohióban és Coloradóban elpusztult madárinfluenzában szenvedő tehenek teljes számát.

Az USDA elérhető adatai szerint március vége óta madárinfluenza fertőzött meg több mint 80 tejelő tehenet 10 államban. Az állatok egy része másodlagos fertőzésben pusztult el, miután a madárinfluenza legyengítette az immunrendszerüket – mondták állami állatorvosok, mezőgazdasági tisztviselők és a madárinfluenza elleni állami válaszadásban közreműködő akadémikusok. A gazdálkodók és állatorvosok szerint a madárinfluenzával fertőzött szarvasmarhák tejtermelése csökken, emésztési problémákkal, lázzal és étvágytalansággal küzdenek.

Forrás: Reuters