0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Oroszország növénytermesztési vészhelyzetet hirdetett

Oroszország bejelentette, hogy 10 régióban szövetségi szükségállapotot hirdet a májusi fagyok okozta károk miatt. Ez az intézkedés többletforrással segíti a gazdálkodókat, de a tisztviselők szerint nem szabad elhanyagolni az exportkötelezettségeket.

A lépés nem volt meglepő, miután Oksana Lut mezőgazdasági miniszter napokkal korábban azt mondta, reméli, hogy a döntés hamarosan megnyitja az utat a gazdálkodók biztosítási kárigényei előtt. Andrej Razin mezőgazdasági miniszterhelyettes kijelentette, hogy a szélsőséges időjárás hatását a mezőgazdasági üzemek teljesítményére minimálisra csökkentik, és Moszkva teljesíti az összes exportvállalási kötelezettségét.

„A mai napig csaknem 800 ezer hektárt telepítettünk újra. Minden kötelezettségünknek mind a belföldi fogyasztás, mind a külső export kötelezettségei teljesülni fognak.” – jelentette a TASS állami hírügynökség.

Az IKAR mezőgazdasági tanácsadó cég 81,5 millió tonnára csökkentette előrejelzését, ami 12%-os csökkenés március közepe óta. A tavalyi termés 93 millió tonna körül alakult. A Sovecon tanácsadó cég munkatársa szerint a gyorsan romló terméskilátások, valamint a hazai árak emelkedése azt jelenti, hogy megnőtt a gabonaexport további korlátozásainak kockázata. A cég 80,7 millió tonnára csökkentette a búzatermés előrejelzését. Márciusban még 94 millió tonna termést prognosztizáltak.

Oroszország 2010-ben betiltotta a gabonaexportot, miután az aszály és az erdőtüzek pusztították a termést, ami a globális árak megugrásához vezetett. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint azonban abban az évben a búzatermés mindössze 41,5 millió tonnát tett ki, ami körülbelül a fele az idei szezonra tervezett teljesnek.

Forrás: Thomson Reuters