0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Így működik a Területi Monitoring Rendszer

Az alábbiakban közreadjuk az Agrárminisztérium által kiadott szakmai tájékoztatót a 2024. évi egységes kérelmek Területi Monitoring ellenőrzéséről.

I.rész.

A Területi Monitoring Rendszer (TMR) célja és működése

Az Európai Unió által előírtak szerint Magyarországon is kötelező módon alkalmazni kell a SENTINEL műholdcsalád képeit az agrártámogatások ellenőrzéséhez. A Magyar Államkincstár (továbbiakban: Kincstár) által üzemeltetett területi monitoring rendszer a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit. Ezeknek az eltéréseknek jelentősége van az érintett termelő által igényelt egyes területalapú támogatások kifizethetőségének megítélésekor.

Az eltérések tisztázása, feloldása megalapozhatja a termelő számára soron következő kifizetéseket.
termőföld mezőgazdaság agrárium táj szántó repce kukorica vidék
Fotó: Pixabay

A TMR a Sentinel műholdcsalád által legfeljebb 2-3, de legalább 5 naponta készített képállomány adatainak elemzésén alapul. Ezen felvételek alkalmasak a mezőgazdasági területek állapotának felmérésére, és a rajtuk végzett mezőgazdasági műveletek megfigyelésére.

A rendszer első éles alkalmazására 2023-ban került sor, ám akkor még igen szűk tárgykörben (BISS támogathatósági feltételek egy része). 2024-ben viszont jelentősen bővül a monitoring útján ellenőrizendő támogathatósági feltételek listája, hiszen a kötelező uniós szabályok alapján a rendszernek minden olyan területalapú támogatásokhoz kapcsolódó feltételt vizsgálnia kell, amelyre műszakilag alkalmas.

A TMR által feltárt eltérések feloldása érdekében a Kincstár egyeztetésre hívja fel a mezőgazdasági termelőt. Az egyeztetés keretében a termelőnek 9 napon belül célszerű reagálnia a Kincstár megkeresésére. A mezőgazdasági termelő szankciómentesen kijavíthatja a kérelmét annak érdekében, hogy az a TMR által feltárt tényeket a valóságnak megfelelően tükrözze.

Ugyanakkor elképzelhető olyan eset is, amikor a TMR által vélt eltérés a valóságban nem áll fenn. Ebben az esetben a mezőgazdasági termelő a kérelme helyességét úgy tudja bizonyítani, hogy ún. georeferált fényképet készít az ingyenesen letölthető mobilGAZDA alkalmazás segítségével, és azt az alkalmazáson keresztül beküldi a Kincstár részére. Egyéb eszközzel készített fénykép az ellenőrzés bírálata során nem vehető figyelembe.

Amennyiben a termelő nem válaszol az értesítésre, akkor a tényállás tisztázása érdekében helyszíni ellenőrzés válhat szükségessé.

Mit vizsgál a TMR?

Az ellenőrzések az év során folyamatosan zajlanak. Az első ütemben 2024. június második felétől az alábbi lehetséges meg nem felelési esetekről küldhet egyeztetésre történő felhívást a Kincstár:

  • Táblán belüli inhomogenitás vizsgálata

A bejelentett tábláknak alaptulajdonsága, hogy összefüggően egy adott növénykultúrát kell tartalmazniuk (beleértve a vegyes hasznosítású területeket is). Amennyiben a TMR megállapítja, hogy a jelölt táblán – eltérően a bejelentésben foglaltaktól – többféle hasznosítás található, a termelőnek a tábla határait szükséges lehet újrarajzolni a tényleges hasznosításokat pontosan jelölni.

Érintett jogcímek: valamennyi területalapú közvetlen- és vidékfejlesztési támogatás.

Forrás: Agrárminisztérium

Magazin ajánló: