0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Szitakötők: ritka de hasznos látogatói a kerteknek

Sárkánylegyekkel, vagyis szitakötőkkel nem gyakran, de találkozhatunk a kertünkben. Mivel sajátos igényeik vannak, nem kevés okunk van örülni, ha ez a találkozás megtörténik.

szitakötő rovarKecses ragadozók

A szitakötők figyelemreméltó rovarok, megtelepítésük fontos lépés az egészséges kerti ökoszisztéma kialakításához. Életük minden fázisában hatékony ragadozók, ezzel pedig segítségünkre lehetnek a kártékonyabb illetve nem túl népszerű rovarok (szúnyogok, legyek, darazsak, hangyák) populációinak kordában tartásában. Egy metaanalízis szerint a szitakötők által végzett biológiai védekezés rendkívül hasznos lehet számunkra, mivel egyetlen szitakötő nimfa 40 szúnyoglárvát, egy kifejlett szitakötő pedig akár 100 szúnyogot is képes elfogyasztani naponta. Vagyis szignifikáns csökkenést tudnak elérni a veszélyes fertőzéseket terjesztő szúnyogok esetében. Egyes szitakötők mindamellett részt vesznek a beporzásban is, illetve hozzájárulnak a biodiverzitás növeléséhez.

Ha a következő javaslatokat megfogadjuk, biztosak lehetünk benne, hogy egyszer csak nálunk is otthonra lelnek ezek a színpompás ragadozók.

szúnyog kártevő szitakötők táplálékaAz élet forrása

A szitakötők szaporodásához elengedhetetlen az édesvíz, és akár egy kis kerti tó is megfelelő életfeltételeket teremthet számukra. És ha már ott vannak, segítenek megőrizni a vízi ökoszisztémák egyensúlyát és javítják a víz minőségét. A víz és a szitakötők jelenlétének további hasznos vonulatai is vannak: vonzzák a madarakat, békákat, denevéreket, és más hasznos élőlényeket, amelyek tovább segíthetnek a kártevők elleni küzdelemben, és a kert egyensúlyának fenntartásában.

cickafark virág szitakötők táplálékaVonzó virágok

A szitakötők szívesen látogatják a virágokat, legfőképpen a kék, lila és sárga színűeket preferálják. Ültessünk néhányat a kedvenceik közül: kúpvirág, kasvirág, menyecskeszem, őszirózsa, tavirózsa, mezei zsálya, borágó, ázsiai liliom, szakállas írisz, cickafark. A legjobb, ha úgy válogatjuk össze a virágainkat, hogy a beporzók mindig találjanak valamilyet. Érdemes kijelölni a kertünkben egy részt, ahol magasabbra engedjük a füvet, és vadvirágokat is hagyunk növekedni, mert kiváló nektárforrások, és búvóhelyet szolgáltat a pollinátorok számára.  A szitakötőknek is jó, ha találnak kertünkben olyan helyeket, ahova behúzódhatnak a ragadozók elől. Hagyjunk ezért néhány elhalt növényt, köveket vagy fadarabokat a kertben, hogy ezek menedéket nyújtsanak számukra.

Ártalmak visszaszorítása

A peszticidek nemcsak a kártevőket, hanem a hasznos rovarokat is elpusztíthatják. Ha lehetséges, válasszunk helyettük természetközelibb és környezetbarát védekezési módszereket.

A szitakötők jelenlétükkel egészségesebbé, gazdagabbá teszik a kertet és teljesen természetes módon segítenek csökkenteni a kártevők számát.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: