0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Remek idényre számíthatnak a hazai meggytermelők

Kiváló idényre számítanak a hazai meggytermelők, míg tavaly a vártnál később, idén a kedvező időjárási körülmények miatt a szokásoknál korábban indult a meggyszezon.

Ennél fogva az Agrármarketing Centrum (AMC) meggyfogyasztást ösztönző kampánya is korábban indul útjára, amelyet az Agrárminisztériummal és a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal közösen indítottak el.

meggy fogyasztásösztönzés
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője, dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára és Takács Ferenc a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke közös sajtótájékoztatója
Forrás: Agrárminisztérium facebook oldal

Nem csak az idei dinnyetermésnek kedvezett idén az időjárás, de a hazai meggytermelők is kiváló esztendőre számítanak. Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatón ismertette a meggytermelők helyzetét.

Az államtitkár szerint már bizonyos, hogy az idei termés fedezi a hazai szükségletet, a boltok polcain a jó minőségű magyar meggyfajták közül válogathatnak a fogyasztók. Az elmúlt időszakban nőtt ugyan a lakosság meggyfogyasztása, de még van tennivaló ezen a téren – tette hozzá.

Hazánk Európa második legnagyobb meggytermelője és a kontinens kiemelt exportőreként is az élvonalban van. Az össztermelés közel 75 százaléka feldolgozott formában kerül értékesítésre a nyugat-európai, főleg német piacokon.

Feldman Zsolt meggy sajtótájékoztató
Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Forrás: Agrárminisztérium Facebook oldal

Az idei, 55-60 ezer tonnára becsült idei terméshozam nem haladja meg az elmúlt évtizedek átlagát ugyan, de fontos hangsúlyozni, hogy eközben Lengyelországban – ami a fő vetélytársa a világpiacon a magyar meggynek – a kedvezőtlen időjárás miatt az átlag felére esett vissza a várható hozam – ismertette Takács Ferenc, FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Hozzátette, ez a termésmennyiség nem csak a hazai fogyasztás kielégítésére, de exportra is elegendő, nagyjából 10 ezer tonna meggy kerülhet külföldre. Feldman Zsolt államtitkár szerint a külföldi kereslet jelzi, hogy a magyar meggynek van jövője, ezért a tárca folytatja a már megkezdett ültetvénytelepítési támogatási programját.

Az államtitkár ismertetése szerint Magyarországon 2600 termelő 12-14 ezer hektár területen termeszt meggyet, a legutóbbi telepítéstámogatás pedig 1000 hektárral járult ehhez hozzá. Mint elmondta, a termelők kérhetnek támogatást víztakarékos öntözőrendszerrel ellátott, hagyományos vagy ökológiai művelésű ültetvények létesítésére, időjárási kockázatok elleni védekezésre és a meggyfák ápolásához szükséges eszközök beszerzésére.
Az államtitkár felhívta emellett a figyelmet a feldolgozóipari üzemek létesítését és fejlesztését ösztönző pályázati lehetőségekre, melyek forrásai a meggyfeldolgozásban is hasznosulnak.

meggy Ondré Péter
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője Forrás: MTI

A kiváló minőségű magyar meggy nagy mennyiségben tartalmaz többek között C-vitamint, magnéziumot és vasat, így kitűnő vitaminforrás, víztartalmánál fogva pedig kiváló hűsítő a nyári hónapokban – hívta fel a figyelmet a meggy élettani hatásaira Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője.

A Társaság a következő napokban többek között a budapesti Állatkertben, a budakeszi Vadasparkban, a csopaki, illetve a balatonboglári strandon kóstoltatja az ízletes gyümölcsöt, valamint nyereményjátékkal is készülünk – tette hozzá.

Az Agrármarketing Centrum nyereményjátéka június 24-ig tart a Társaság facebook oldalán, ahol a helyesen válaszolók között fődíjként egy értékes gyümölcsprést, valamint további nyereményként két AMC ajándékcsomagot sorsolnak ki.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: