0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

Mérséklődő forróság elszórt záporokkal

Az elmúlt napok száraz időjárása kedvez az aratásnak, bár a jelenlegi forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót. A kukorica- és napraforgó-állományok viszont most igénylik a legtöbb csapadékot, az Alföldön azonban kezd ismét kiszáradni a talaj.

A mögöttünk álló egy hét egyre melegebb, többnyire száraz időjárást hozott. A múlt csütörtökön még többfelé előfordult gyenge eső, zápor, majd a hétvégén, főként vasárnap az északi országrészben, hétfőn pedig az Ormánságban voltak záporok, zivatarok, melyekből helyenként 10 mm-t meghaladó mennyiség esett. Az Alföld nagy részén, a Dunántúl széles délnyugat–északkeleti sávjában, valamint Budapest tág környezetében azonban csak elenyésző mennyiség vagy semmi nem esett. A megelőző bő egy hónap csapadékos időjárása miatt azonban a harminc napos csapadékösszeg még így is jelentős, sokfelé 30-90 mm közötti pozitív eltérést mutat a sokéves átlaghoz képest, az Alföld déli és keleti tájain van többfelé 10-40 mm csapadékhiány.

A talajok felszín közeli része igen sokat száradt az egy héttel ezelőtti, sokfelé telített állapothoz képest, és a középső talajréteg is veszített nedvességtartalmából. Az Alföldön, nagy területen 40% körüli vagy az alatti a felső fél méter nedvességtartalma a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában. A mélyebb rétegekben viszont még bőven van nedvesség, így a nyári növények egyelőre nem szenvednek vízhiánytól.

A hőmérséklet gyorsan emelkedni kezdett a múlt péntektől. Akkor még 25 fok alatti értékeket mérhettünk a legmelegebb órákban is, majd a hétvégén a maximumok már 25-30 fok között, hétfőtől pedig egyre nagyobb területen 30 fok fölött alakultak. Szerdán az Alföld jelentős részén a 35 fokot is elérte vagy meghaladta a csúcshőmérséklet. Kedd óta éjszakánként sem hűlt 15 fok alá a levegő, így a napi középhőmérséklet szerdán már 25 és 28 fok között alakult.

Az őszi vetések a legtöbb helyen már beértek vagy a teljes éréshez közeli állapotban vannak, az aratás elkezdődött. Az érés kezdetén hullott sok csapadék sajnos nem tett jót a termésnek.

A kalászosok táblái a felhőszakadások által érintett területeken megdőltek, és a gyakran nedves állományokban a gombás megbetegedések is gondot okoztak. A napraforgó- és kukoricaállományok egyelőre kedvező körülmények közt fejlődhetnek: a talaj a legtöbb helyen még elegendő nedvességet tartalmaz. Ezek a növények mostantól igényelnék a legtöbb nedvességet optimális fejlődésükhöz.

A folytatásban több hullámban érkező hidegfrontok mérséklik a forróságot, és adnak esélyt némi csapadékra. Csütörtökön és pénteken még nem fog esni, de szombaton és vasárnap helyenként már kialakulnak záporok, zivatarok. Hétfőn ezeknek ismét kicsi lesz a valószínűsége, majd keddtől többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra. Összességében azonban a legtöbb helyen tovább szárad a talaj az előttünk álló napokban is, legfeljebb a csapadékkal érintett területeken a száradás üteme csökken átmenetileg. A szél szombattól ismét sokfelé és gyakran megélénkül. A hőmérséklet pénteken még 30 fok fölött, délen, délkeleten 35 fok fölött alakul, majd szombattól kis mértékben mérséklődik a hőség, és vasárnaptól főként a déli, délkeleti országrészbe szorul vissza a kánikula, míg a Dunántúlon és északon 26-30 fok közötti maximum értékek lesznek jellemzők. Éjszakánként többnyire 15-20 fok közé hűl a levegő. Továbbra is igen magas UV sugárzás várható.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu