0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Magyar tréningezésű telivér is dobogóra állhatott Közép-Európa legerősebb lóversenyén

Ha valaki eddig bizonytalan lett volna, hogy melyik a közép-európai régió legerősebb lóversenye, annak mostantól egy szemernyi kétsége sem lehet afelől, hogy jelenleg ez a cseh.

A 45. Turf Galán ugyanis mind az öt nagy futamot ők nyerték. A háromlovas magyar küldöttségből a tavalyi év lova, Agreement fantasztikusan futott, és a több régiós Derby-nyerőt felvonultató Szlovák Nagydíjban a harmadik helyen végzett.

Évek óta fontos állomás a régió lovai számára a pozsonyi Turf Gala, amelyet szokás szerint a magyar Alagi Díj másnapján futnak le. Idén mindössze három magyar tréningezésű telivér állt starthoz a nyolc futamból álló programon, ennek ellenére sok magyar szurkoló kilátogatott az eseményre.

Ezúttal is nagyon sokan kilátogattak a pozsonyi Turf Galára
Fotó: Vonczem Gabriella
Egy részük nosztalgiázott, hiszen még emlékeztek arra, amikor nagy létszámú magyar csapat érkezett és szerepelt eredményesen a versenynapon.

A többiek a magyar lovaknak szurkoltak, miközben kíváncsian mérték fel a többi ország legjobbjainak a tudását. A Turf Galát négy és fél évtizeddel ezelőtt eredetileg azzal a céllal alapították, hogy – a Derby-nap mellett – Pozsonyba vonzzák a régió – akkoriban a szlovák, a cseh, a magyar, az osztrák és a lengyel versenyüzem – legjobb telivéreit. A nemzetközi találkozók nagyon fontosak, hiszen ilyenkor a magyar indulókon keresztül a teljes magyar lóversenysport színvonala is felmérhető. Természetesen az eredményeket a versenytársak tudása mellett – mint ahogy minden lóversenyfutam esetén – számos már tényező is befolyásolja, hiszen Pozsonyban kisebb (1600 méteres), gyorsabb pályán futnak a lovak, más a talaj, többet kell utazni, teljesen új a környezet.

Az elmúlt 45 évben sokat változott a közép-európai lóversenyzés, és például Ausztriában gyakorlatilag már nem létezik galopp lóverseny.

Ezzel szemben Csehországban minden kihívás ellenére ma is mintegy 1200 telivér áll tréningben, így nem csoda, hogy a Pozsonyba jóformán hazajáró, a helyszínt, a szabályokat, a szokásokat és a nyelvet jól ismerő csehekkel mindig számolni kell.

Címvédés az egyik legrégebbi díjban

A versenynap során minden évben öt kiemelt futamot rendeznek. A sort ezúttal az immár 40. alkalommal kiírt, 1800 méteres és 16 ezer euróval (6,3 millió forinttal) díjazott, négyéves és idősebb lovaknak szóló Scottish Rifla nyitotta. Eredetileg itt is lett volna kinek drukkolni a magyar lóversenyrajongóknak, azonban Guilin végül egészségi okok miatt nem indult. Nagy kár, hiszen számunkra ez az elmúlt évtizedekben a legeredményesebb pozsonyi futam. Olyan kiváló magyar lovak nyerték meg korábban, mint Mediplomat, Steady As A Rock, Power Moves, Revízió, Pan Cher, Musical Prospect vagy Notórius. Idén a futamban végül 11 ló állt starthoz. A győzelmet a cseh Eva Záhorovánál álló és az idén már nyolcéves Ignacius Reilly (GB, 8 szm, Worthadd – In The Pink) a nagy küzdelmet követően nem engedte ki a kezéből és tavaly után ismét nyert, ezúttal David Liskával a nyergében. A második helyre a szintén cseh Prewitt, a harmadikra a lengyel tréningből érkezett Timemaster ért be.

telivér futam
Ignacius Reilly másodszor nyerte meg a Cena Scottish Riflát
Fotó: Vonczem Gabriella
Forrás: Pegazus

Magazin ajánló: