0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Díjat alapítottak a Furioso-North Star tenyésztők elismerésére

A XXXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napok keretein belül adta át először a 2024-ben alapított Kucsora István Életműdíjat a Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesület és a Kucsora család - Kéktói Ménes.

A Kucsora István Életműdíjat 2024-ben alapította a Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesület és a Kucsora család – Kéktói Ménes. Az életműdíjat Nagy Tamás egyesület tenyésztési bizottságának tagja ötlete  nyomán Barta András szegedi szobrászművész alkotta meg.

A Kucsora István Életműdíjat a Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesület elnökségi döntése alapján azok kaphatják, akik a Furioso-North Star lófajta megőrzésében és népszerűsítésében kiemelkedő munkát végeztek, végeznek.

Kucsora István

Egész életét végigkísérte a lovak iránti szeretet és tisztelet. Azon szerencsés emberek egyike volt, akinek a munkája, egyben hivatása és szenvedélye is volt. A Hódmezővásárhelyen töltött főiskolás évek alatt ismerkedett meg a hódmezővásárhelyi tájfajta lóval.

Pályafutását a főiskola befejezése után, Ivanics György kérésére a Hódmezővásárhelyi Tangazdaságban kezdte meg lótartás vezetői munkakörben. Fő feladata a tenyészet létrehozása volt. Munkája eredményeként 1986-ban hivatalos törzstenyészetté vált a lóanyag. Tradicionális magyar lófajta, a Furioso-North Star mintegy 40 db anyakancáját tartották ekkor, és ebben az az évben kapta meg az állomány az Aranyági Ménes nevet.

kucsora istván életműdíj furioso-north star
Kép: Kéktói Ménes

Az Aranyági Ménesben a lovak kipróbálására nagy hangsúlyt fektettek, ő maga is aktívan részt vett, mint fogathajtó és többször is Délkelet-Magyarországi területi bajnoki címet szerzett. Bemutatókon, kiállításokon, városi rendezvényeken vett részt Furioso-North Star 4-es és 5-ös fogataival. Kedvenc lovai: Babona, Babonás, Berci, Barbara. Az Aranyági Ménes Kucsora István vezetése alatt az 1990-es évek közepétől a lótenyésztés, a lovassportok és az utánpótlás nevelés „Mekkájává vált” Hódmezővásárhelyen.

Tanítványai díjlovaglásban és díjugratásban értek el rangos eredményeket hazai és nemzetközi versenyeken. Többszörös középiskolás bajnok, főiskolás bajnok került ki az Aranyági Ménes lovasai közül, továbbá az 1990-es években országos díjugrató tenyészversenyen 3. helyezést ért el a tenyészetek rangsorában az Aranyági Ménes. Az aspiráló ménesek száma ebben az időszakban meghaladta a harmincat.

Kucsora István, egyike volt azoknak, akik életre hívták 1993-ban az első Alföldi Állattenyésztési Kiállítást. Oroszlánrészt vállalt a kiállításon a lovasprogramok, bemutatók, lóversenyek megszervezésében és lebonyolításában több, mint 10 éven keresztül.

furioso-north star  Kucsora István
Kucsora István 2017-ben a XXIV. Alföldi Állatenyésztési és Mezőgazda Napokon és az általa tenyésztett Furioso XLII-113 „Líra” 2009. évi kanca

A Hód-Mezőgazda Zrt. 2004-as privatizációját követően az Aranyági Ménes vezetői pozíciójából felmentették.
Innentől kezdve az általa alapított Kéktói Ménesben folytatta tenyésztői munkáját. Majd az Aranyági Ménes 2006. évi megszűnése után az ott kialakult állomány megmentésén és fenntartásán dolgozott. Tenyésztői munkáját végigkísérte a Furioso – North Star lófajta genetikai alapjainak megóvása.

Fontosnak tartotta a ménvonalak fenntartását, ezáltal a fajta genetikai sokszínűségének megőrzését. A Kéktói Ménes számos tenyészmént és törzsmént, valamint kancacsaládot adott a hazai és külföldi lótenyésztésnek.

Tenyésztői munkásságának hatására a fajtában több kiemelkedő egyed születetett, ezek közül kiemelnénk Furioso – 123, „Lényeg”, Furioso I. számú törzsmént, aki 2016-ban Fejes Katával döntőbe jutott a Spanyolországban megrendezett korosztályos Díjlovagló Európa Bajnokságon. Továbbá kiemelnénk North Star XIV-7 „Kormos”, North Star XIX. számú törzsmént, aki szintén Fejes Katával Lovastusa szakágban nemzetközi két és három csillagon (CCN 2*,CCN 3*) fiatal lovas kategóriában, ezüst és bronz érmet nyert 2021. és 2022-ben.

Forrás: Kéktói Ménes

Magazin ajánló: