0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Évtizedekkel az erdőirtás után került elő új faj

Egy 40 négyzetkilométeres kis hegygerinc Ecuador közepén különleges mikroklímájú erdőt rejtett, melyet évtizedekkel ezelőtt szinte teljesen elpusztítottak. Azonban pár foltnyi élőhely érintetlenül maradt, benne különleges növényekkel.

A botanikusok számára Centinela fogalommá vált. Az Andok nyugati lejtőjén lévő 40 négyzetkilométeres gerinc valaha epifitonok (fán lakó növények) és orchideák garmadáját rejtette – írja a Science.

A buja köderdőről azonban az 1990-es években teljesen lemondta a tudósok, miután a mezőgazdaság terjeszkedése révén kiirtották a fákat. A kakaó, kávé és banánültetvények minden mást kiszorítottak rekord gyorsasággal, nagyjából 13 év alatt.
Illusztráció

Már akkor sejtették, hogy az elszigetelt élőhelyen számos olyan bennszülött faj élhetett, melyek sehol máshol nincsenek a világon. Ezt az 1970-es években vezetett expedíciók erősítették meg, amikor is 90 bennszülött növényfajt írtak le. Az erdőirtás után alkották meg a „centinelai kihalás” fogalmát, melyet ma is használnak olyan esetekre, amikor úgy tűnnek el fajok, hogy esély sincs felfedezni és leírni azokat.

Nem veszett oda minden Centinela-n

Az Amalophyllon miraculum
Fotó: J.L. Clark.

2021-ben azonban felcsillant a remény, hogy mégsem veszett el teljesen Centinela értékes köderdeje.

A területen fennmaradt pár foltnyi érintetlen vadon, főleg azokon a területeken, melyek túl meredekek voltak ültetvények létesítéséhez. Egy ilyen helyen találtak rá egy apró virágra, a Gasteranthus extinctus-ra, melyről úgy hitték, kihalt.

Ez egy apró, narancssárga virágú hagymás növény, melynek nevében az extinctus utal a kihalására.

A felfedezés óta John Clark, a Marie Selby Botanikus Kert kutató botanikusa és mások is visszatértek a területre, és igyekeznek feltérképezni az szigetszerűen megmaradt őshonos erdőfoltokat. 2022 márciusában Clark egy helyi gazdával találkozott, aki megmutatta neki a birtokán lévő élőhely-maradványt. Itt szúrta ki a botanikus az tudomány számára új fajt. Az Amalophyllon miraculum-nak elkeresztelt növény a Csuporkafélék családjába tartozik, ahová például a fokföldi ibolya. Az ebbe a családba tartozó fajok Dél-Amerikában gyakoriak, de Ecuador nyugati részén nem.

Az új virág nevében a miraculum csodát jelent, mely arra utal, hogy ennek a növénynek évtizedekkel ezelőtt ki kellett volna halnia.

A felfedezése azonban reményt keltő, és arra sarkallja a világ botanikus közösségét, hogy több figyelmet szenteljen ennek Centinela köderdeinek, hiszen a pusztítás ellenére is fennmaradhattak a tudomány számára ismeretlen fajok.

Forrás: Science

Magazin ajánló: