0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Lipicaiak a brit királyi család szolgálatában

Magyar tenyésztésű lipicai lovakat ajándékozott Magyarország nevében Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter III. Károly királynak koronázási ajándékként. A miniszter pénteken adta át a Brit Királyi Hadsereg részére a lovakat, Londonban.

Hasonlóra igen, ilyenre azonban még nem volt példa

ló
Fotó: Csomor Ádám
ló
Fotó: Csomor Ádám

Korábban kerültek már magyar lovak a Brit Királyi Hadsereghez,

arra azonban még nem volt példa, hogy Magyarország kifejezetten a brit királyi család részére ajándékozott volna lovakat

– mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A két – nyolc-, illetve hatéves lovakat (Neapolitano XXVII-44 Nelson és Incitato XVIII-3 Iveco) Szilvásváradról, az Állami Ménesgazdaság méneséből választotta ki ez év elején III. Károly király főistállómestere és a királyi főkocsis. Nem ezek az első lipicai lovak az angol királyi udvar szolgálatában, ugyanis 2023. novemberében öt nóniuszt, egy lipicait, egy kisbéri félvért és egy sportlovat vásárolt hazánkból Nagy-Britannia hadserege.

Nemzetközi szinten képzett fogatlovak

Mindkét ló nemzetközi szintű fogatos és nyereg alatti kiképzést kapott, így kiválóan megfelelnek majd a brit királyi udvar reprezentációs céljaira.

III. Károly király édesanyja, II. Erzsébet brit királynő rajongott a lovakért, több versenylovat is tenyésztett, illetve nagy rajongója volt a lóversenyeknek is. Alig egy hónappal a halála után a fia több szeretett lovát is árverésre bocsájtotta és eladta.

ló
Fotó: Csomor Ádám

Az ajándékba adott lovak reprezentációs célt szolgálnak majd

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy a brit királyi család reprezentációs célra fogja használni a kapott állatokat, ez pedig a magyar lótenyésztés nemzetközi hírnevét öregbíti.

Forrás: Magyar Nemzet, Riderline

Magazin ajánló: