0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Ezt okozta a tavaszi időjárás: itt a legújabb elemzés

Az egész tavaszra a szokásosnál magasabb hőmérséklet volt jellemző, mely Európa egyes részein az átlagnál több, másutt kevesebb csapadékmennyiséggel párosult.

A súlyos esőzések mentén kialakult belvizek, valamint az ezekkel párosuló tavaszi, magas hőmérséklet hátráltatja a mezőgazdasági termelést, mely ennek ellenére nem lesz rosszabb az ötéves átlagnál.

A műholdas mérések  alapján a természetes és a kultúrnövényzet sokfelé és nagy területen nincs jó állapotban bolygónkon – kezdi aktuális agrometeorológiai beszámolóját a HungaroMet.

Mint írják, a becsült májusi csapadékmennyiségek tekintetében globálisan hatalmas különbségek tapasztalhatóak, sok csapadék esett a trópusokon túl az Egyesült Államok keleti részén, Nyugat-Európában, Délkelet-Ázsiában, Japánban és Dél-Brazíliában. Eközben aszályos időszak volt a május Kelet-és Észak-Európában, Afrikában, Indiában és Dél-Amerikai egyes részein.

Szélsőséges időjárású területek Európában 2024. május 1. és június 15. között (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(piros csíkozás: csapadékhiány, kék csíkozás: csapadéktöbblet, sárga pöttyök: hőstressz

Május 1. és június 15-e közötti vizsgált időszak során Európában több időjárási anomália is előfordult, amely sok országban okozott problémát a mezőgazdaságban. Dániában, Németország északi, nyugati és déli területein, a Benelux államokban, Franciaország középső területein, Olaszország északi részén, az Alpok térségében,

Magyarország nyugati részén, Szlovákiában és Csehországban a sok eső okoz fejtörést.

Európa más részein – Lengyelország észak-keleti részein, vagy egyes déli országokban – kifejezetten kevés csapadék hullott a tavasz végi, nyár eleji időszakban.

Szélsőséges időjárású területek Európában 2024. május 1. és június 15. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(piros csíkozás: csapadékhiány, kék csíkozás: csapadéktöbblet,
sárga pöttyök: hőstressz

Emellett a kontinens nagyobb részén az tavaszi hónapok alatt megszokottnál melegebb volt idén: egy áprilisi hőhullám Észak- és Közép-Európát érte el.

Az elemzés szerint a becsült várható terméshozamok az ötéves átlag körül alakulnak, egyedül a durumbúza kilátásai romlottak elsősorban Franciaországban és Olaszországban.

A csapadéktöbbletes területeken belvíz alakult ki, mely hátráltatja a mezőgazdasági munkálatokat, és a virágzás körüli nagy esőzések kedvezőtlenül befolyásolják a nyári növények kilátásait.

Az esős területeken a kártevők száma is megnőtt. A Benelux államokban emellett – szintén az időjárás miatt – csúszott a vetés.

Ez is érdekelheti:

Mérséklődött az aszály, sokfelé alaposan felázott a talaj

Nincs helye az erdőben

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/met.hu

Magazin ajánló: