0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 9.

Korábban érik, és kétszer annyi teremhet kajszibarackból

Idén kiváló termésre számíthatnak a kajszibarack termelők. A korai fajták betakarítása már májusban megkezdődött, így a boltok polcain megtalálhatjuk az egészséges, hazai gyümölcsöt.

Idén korábban kezdődött és tovább tarthat a kajszibarack szezonja, mondta el Nagy István a közösségi oldalán közzétett videóban. Magyarországon jelenleg 1.731 termelő foglalkozik ennek a gyümölcsnek a termesztésével, összesen 4.938 hektáron. Az elmúlt években nőtt a termőterület: 2013 és 2024 között 4.000 hektárról 5.000 hektárra emelkedett, ami mutatja a kultúra növekvő népszerűségét és gazdasági jelentőségét.

A kajszibarack termése nagy szórást mutat az évjáratok között, az elmúlt évek átlagos termése ugyanakkor 15-17 ezer tonna között mozgott – tájékoztatott az agrárminiszter.

Az idei évben a klímaváltozás hatására korábban, május második felében megkezdődött a korai fajták betakarítása, és a gazdák átlagosan 16-18 ezer tonna gyümölcsöt várnak.

A kajszibarack fő termesztő körzetei Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Pest, Somogy és Tolna vármegyékben van.

Az új Közös Agrárpolitika keretein belül jelentős támogatási rendszert épített ki az Agrárminisztérium a kajszibarack termesztők számára, amely legalább 50%-os, maximum 65%-os forrásintenzitással segíti elő a vállalkozások fejlesztési elképzeléseit. Ebbe beletartozik a csemete megvásárlásától kezdve egészen a feldolgozott késztermék előállításáig minden tevékenység.

A kajszibarack frissen fogyasztva kiváló antioxidáns forrás, magas béta-karotin-, valamint A, C és E vitamin-tartalommal.

Fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és általános egészségünk fenntartásában – mutatott rá a tárcavezető.

Forrás: Agrárminisztérium

Magazin ajánló: