0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Több üzemében rövidebb munkaidőre tér át a Fendt, ez áll a háttérben

Rekordévek után az AGCO Fendt több gyárában is rövidített munkaidőt vezet be. Oka, az általánosan csökkenő vásárlási hajlandóság a gazdálkodók és vállalkozók körében Németországban és egész Európában.

Az AGCO Fendt több üzemben is bejelentette a rövidített munkaidőt, amint arról az Allgäuer Zeitung számolt be először. A wolfenbütteli (rakodókocsik), feuchti (kaszák, gereblyék) és a marktoberdorfi főüzemet (traktorok) érinti a rövidített munkaidő. 

Fendt
2011-ben a Fendt traktorgyártó megnyitotta a világ legmodernebb és leghatékonyabb traktorgyárát.

A feuchti és a wolfenbütteli Fendt üzemekben már az év elején szó esett a rövidített munkaidőről, és most Marktoberdorf is érintett. Állítólag a rövidített munkaidő a tervek szerint csak augusztus elejéig tart.

A fellendülési fázis után csökken a normál szintre a Fendt

A Fendt cég a következő nyilatkozatot tette közzé:

„A mezőgazdasági technológiai ágazat az elmúlt három évben fellendülési szakaszt élt át. 2024-ben azt fogjuk látni, hogy az iparág visszatér a normál, alacsonyabb szintre. A globális kereslet nemcsak Németországban és Európában csökkent, hanem Észak- és Dél-Amerikában is. Erre minden gyártónak a termelés módosításával kell reagálnia. A szerelvények nagyobb regionális jelentőséggel bírnak, és jobban szenvednek a gyenge piacokon, mint a vontatójárművek.”

A gazdálkodóknak nincs politikai perspektívája Németországban

A cég szóvivője hangsúlyozza, hogy a Fendt gépek stabil helyzetben vannak a többi gyártóhoz képest. Ez azt jelentette, hogy a hanyatló piacokra úgy tudtak reagálni, hogy növelték piaci részesedésüket a traktorszegmensben. Mivel a mezőgazdasági gépek iránti kereslet általában visszaesett, a vállalatnak rugalmasan kell reagálnia.

„Megtettük az intézkedéseket és alkalmazkodtunk az üzemek alacsonyabb kapacitáskihasználásához. A takarmánybetakarítási technológiai telephelyeken egyes területeken korlátozott ideig rövid munkaidőt alkalmazunk.”

– áll a Fendt közleményében.

A mezőgazdasági gépgyártó azt is kifogásolja, hogy a gazdálkodók beruházási hajlandóságának csökkenése – különösen Németországban – a politikai perspektíva hiánya miatt van. Ennek során véleményüket megosztják a Német Mezőgazdasági Társasággal (DLG).

A Fendt évente körülbelül 20 000 traktort tud legyártani

2011-ben mintegy 230 millió eurót fektettek be új csarnokokba, összeszerelő sorokba és logisztikai folyamatokba a marktoberdorfi központban és a bäumeheimi gyárban. A gyártóüzemek éves kapacitása jelenleg körülbelül 20 000 traktor és 29 000 Vario sebességváltó.

Forrás: agrarheute