0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Megtizedelték a fagyok a csehországi gyümölcstermést

A tavaszi fagyok az elmúlt évszázad egyik legnagyobb terméskiesését okozták Csehországban, írta a nemzetközi szaksajtó a cseh gyümölcsszövetség közleményére hivatkozva.

alma, fagyokA reefertrends.com portál cikke szerint az almaültetvényeket különösen súlyosan érintették a kései fagyok, a történelmi Csehország tartományban akár 90%-os is lehet a terméskiesés. A tavaszi fagyok által rendszerint erősebben veszélyeztetett kajszi és őszibarack viszont ebben az évben sokkal kisebb kárt szenvedett, mivel ezek az ültetvények főleg Dél-Morvaországban vannak, ahol nem volt olyan komoly a fagy.

A példátlanul súlyos fagykár miatt a csehországi szakmai szervezet a szokásos termésmennyiségnek csak mintegy ötödével számol az idén.

A helyzet miatt valószínűleg jelentősen drágulni fog az alma, a termesztők pedig főleg a tárolási szezon második felében, januártól lesznek kritikus helyzetben, amikor nyilvánvalóvá fog válni, hogy egyszerűen nincs értékesíthető árujuk. A gyümölcsösöket azonban akkor is fel kell készíteni a következő szezonra, ha a bevétel elmarad, ami mindig nagyon nehéz helyzet elé állítja a fagykárt szenvedett ültetvénytulajdonosokat.

A Cseh Köztársaságban a gyümölcságazat forgalmának 80%-át az alma teszi ki, így az idei fagy különösen súlyosan érinti a szektort.

A gyümölcsszövetség figyelmeztetett, hogy az ország mintegy 800 almatermesztő gazdaságának kétharmadát egzisztenciális nehézségek fenyegetik, miután közülük sokan kis családi vállalkozások.

Marek Výborný agrárminiszter már bejelentette, hogy a kormány 70-100 millió cseh korona (1-1,5 milliárd forint) összegű állami támogatást nyújt a gazdáknak, írta a reefertrends.com cikkére hivatkozva a fruchthandel.de.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu