0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Egymást amputálják a hangyák, hogy segítsenek a másikon

A hangyák leharapják társaik végtagjait annak érdekében, hogy megmentsék életüket. Nyáluk olyan antibakteriális anyagot termel, amellyel képesek „fertőtleníteni”, ezáltal ellátni saját és társaik sérüléseit.

A hangyák műtenek! A New Scientist szemlézve látható, hogy egy németországi egyetem munkatársai floridai ácshangyákat vizsgáltak, amik nem speciális antibakteriális anyagokkal, hanem precízen kivitelezett amputációkkal gyógyították egymást. A kutatók először ennek nem tulajdonítottak jelentőséget, de amikor a kontrollcsoportos kísérlet igazolta, hogy a hangyák nem véletlenül amputálnak, tovább folytatódott a kísérlet. Sikerült megállapítaniuk, hogy ez a faj képes eldönteni, mikor lehet biztonságosan elvégezni ezt a „beavatkozást” – csak akkor rágják le egymás lábát a rovarok, ha az első lábak sérüléséről van szó.

hangyák
A hangya képes eldönteni, mikor lehet biztonságosan elvégezni az amputációt

Ennek oka testfelépítésükben keresendő. A hátsó végtagból ugyanis kisebb eséllyel terjednek tovább a fertőzések, mint az első lábakról, itt ugyanis több olyan izom található, ami a keringés fenntartásáért felelős.

Összegezve tehát, a hangyák nemcsak sebészi beavatkozást végeznek annak érdekében, hogy társaik túléljék sérüléseiket, de képesek értékelni is a seb súlyosságát aszerint, hogy mikor végezhető el és mikor szükséges az amputáció. A kutatók szerint ez a fajta eljárás a hangyák velük született viselkedési mintája.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu