Magyarországon is első kézből tapasztaljuk, hogy az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb. Nő a hőségnapok száma, és egyre egyenlőtlenebb a csapadékeloszlás. Az afrikai kontinensen is meggyűlik a bajuk a gazdáknak a környezeti tényezőkkel, és igyekeznek alkalmazkodni hozzájuk. Jellemzően a kistermelők nem rendelkeznek drága öntözőrendszerekkel, így más módon kell klíma-állóvá tenni a termelési technológiájukat. Ehhez az alábbi módszereket alkalmazzák:
- szárazságtűrő kukoricafajták (olyan új fajták, mely képes aszályban is termést hozni)
- takarónövények alkalmazása (fűféléket vagy pillangósvirágúakat vetnek a főnövény előtt és után, mellyel védik és takarják a talajt)
- növénytársítás (két vagy több növény együttesen van jelen a területen, mely segíthet például a károsítók kordában tartásában)
- forgatás nélküli talajművelés (a talaj felszínére mulcsréteget terítenek, és ebbe vetik a magokat, amivel nincs szükség magágykészítésre)

A Phys.org által idézett tanulmány során 300 olyan kukoricatermesztőt kérdeztek, akik kisüzemi körülmények között gazdálkodnak. Ezek a gazdák 30 különböző vidéki közösséghez tartoztak Dél-Afrika északnyugati részén. Arra voltak kíváncsiak, milyen technológiával termeltek a gazdák a 2022-es és 2023-as idényekben.
Ennek alapját az őslakosok tudása szolgáltatta, ami segítséget nyújt a viharok, aszályok és szélsőséges időjárási körülményekhez való alkalmazkodáshoz. Ilyen tudás például, hogy hogyan lehet vizet visszatartani, megóvni a talajt, és hogy kell új növény termesztését elkezdeni a területen.
2011-ben Dél-Afrika közzé tette azt a stratégiát, mellyel a klímaváltozáshoz szükséges alkalmazkodást segítette elő. Ennek részeként a klímatudatos mezőgazdaságot integrálták az agrárpolitikába és mezőgazdasági programokba. Ez utóbbiakat agrártudósok, civil szervetek, kormányzati tanácsadók is támogatják. A mára kialakult klímatudatos mezőgazdaság Dél-Afrikában ezekből a szakértői ajánlásokból és a gazdák ősi tudásából együttesen fejlődött ki.
Ez az együttműködés különösen fontos ahhoz, hogy a kistermelőket segítse az alkalmazkodásban, hiszen minden területen másként zajlik a folyamat. Így az adott helyszínnek megfelelő technológiát tud választani a gazdálkodó.

Fotó: MTI