Mindemellett se emberre, se háziállatra ne jelentsenek veszélyt. Ha te is kellő motivációt érzel, készíts velünk tisztítószereket konyhai hulladékokból!
Almahéj, citromhéj, aranyat ér
Ebben a mókában az a legjobb, hogy bármikor, bármennyivel el lehet kezdeni. De ha úgy érzed, hogy túl kevés az alapanyag, vagy éppen nincsen időd „barkácsolni”, összegyűjtheted, megszáríthatod (például a szeletelt vagy reszelt citrushéjakat), vagy lefagyaszthatod (almahéjakat) a hozzávalókat, és beizzíthatod a folyamatot, amikor megfelelőbbek lesznek a feltételek.
Almaecet: egy nagy befőttes üvegbe szórjuk bele 6 alma héját, és magházát, adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot, és annyi tiszta (klórmentes) vizet (kb. 6 csésze), hogy jól ellepje a gyümölcsdarabokat. Rögzítsünk egy textildarabot az üveg tetejére. A következő hét napban minden nap keverjük meg, hogy elkerüljük a penészesedést. Amint felpezsdült odabent az élet, elég lesz ritkábban is megkeverni. Folytassuk az érlelést, míg teljesen megszűnik a pezsgés, de a biztonság kedvéért várjunk még egy hetet a palackozással, de a későbbiekben is szükség lehet arra, hogy időnként kinyissuk, és megszellőztessük egy pillanatra az ecetet.
Univerzális tisztítószer: a citrom- vagy narancshéjakat dobjuk egy 720 ml-es üvegbe, öntsük fel annyi ecettel, amennyi ellepi a héjakat. Nehezékkel vagy savanyúság leszorítóval tartsuk a héjakat az ecetben. Ha nincs ilyesmink, akkor naponta mozgassuk, rázogassuk meg az üveget. Lezárva érleljük 2 hétig szobahőmérsékleten. Szűrjük át, nyomkodjuk ki jó alaposan, hígítsuk azonos mennyiségű vízzel, és töltsük kedvünkre való tisztítószeres flakonba.
Illatos portörlő: keverjünk össze 1 csésze ecetet, 1 csésze vizet, és 1 teáskanál olívaolajat. Áztassuk a portörlőrongyokat a keverékbe, és a nyirkos textileket tegyük egy befőttesüvegbe egy citrom héjának darabjaival, majd zárjuk le.
Zoknifehérítő: töltsünk meg egy vászonzsákocskát citromhéjjal, mossuk ki a fehér zoknikkal, és ismét, szép fehérek lesznek a sportzoknik.
Citrusos súrolópor: reszeljük le a citrusfélék (citrom, narancs, grépfrút, pomelo, lime) héját, majd külön-külön hagyjuk megszáradni. Zúzzuk finomabb szemcséjűvé mozsárban, kávé- vagy fűszerdarálóval. Egy felcímkézett tégelybe tegyünk ½ csésze mosószódát, ¼ csésze sót, ¼ csésze szódabikarbónát, és 1-2 evőkanál citrusport. Rázzuk össze és már használhatjuk is.