A lisztérzékenységgel élőkre, speciális étrendet követők igényeire és a gluténmentes termékek innovációira fókuszáló kezdeményezést az agrárminisztérium is támogatta, a verseny fővédnöke az agrárminiszter volt.
Friss kenyér, tartós kenyér, töltött péksütemény és töltetlen péksütemény kategóriában összesen 17 nevező 37 terméke mérettetett meg. A szakmai zsűri vakkóstolással választotta ki kategóriánként a legjobbakat.
Gluténmentes termékek általános forgalmi adója
Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a díjátadón kiemelte, a mentes termékek teljes előállítási folyamata során figyelemmel kell lenni a különleges elvárásokra, a fajta-előállítástól kezdve a termesztéstechnológián keresztül a gyártási folyamatokig. Ígéretet tett a gluténmentes termékek általános forgalmi adójának és népegészségügyi termékadójának csökkentésére irányuló beszélgetések kezdeményezésére a kormányzat felé. Végezetül elmondta, a verseny minden győztese a glutén ügyének győztese is egyben.
Felkai Beáta Olga, az agrárminisztérium helyettes államtitkára elsősorban az élelmiszer-pazarlás visszaszorítására hívta fel a figyelmet. Korábban a magyar háztartások második leggyakrabban kidobott élelmiszere a kenyér volt, szerencsére ez a tendencia némileg javult, jóllehet, a pékáruk minősége is befolyásolja a szemétbe kerülés arányát. Hozzátette, a gluténmentes élelmiszerek terén újfajta fejlesztések, termékek, innovációk jelentek meg, a kormányzati szabályozással és támogatással összhangban.

Szécsényi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóság igazgatója a verseny kapcsán arra jutott, a NAK 2018-ban kiadott Gluténmentes Élelmiszerek című könyvének újabb, felújított kiadása aktuálissá vált, ugyanis az elmúlt hat évben jelentősen változtak ezek a termékek (még biztonságosabbak lettek), és előállításukban is számos innováció látott napvilágot. Megemlítette még a NAK mentes termékekért felállított munkacsoportját, amely kifejezetten az ilyen jellegű termékeket előállító vállalkozásoknak nyújt szakmai segítséget.
Koltai Tünde, a Magyar Cöliákia Egyesület elnöke üdvözítette, hogy az orvostudomány egyre nagyobb figyelmet szentel az ételérzékenyek gyógyítására, ami egyebek mellett annak az eredménye, hogy a probléma globális méretűvé nőtte ki magát. A verseny kapcsán elmondta, a nevezett termékek gluténtartalom-ellenőrzésen estek át (valamennyi termék a hivatalosan meghatározott gluténszint alatt volt), ami azt prognosztizálja, hogy a boltokban elérhető gluténmentes pékáruk jelentős része biztonságosan fogyasztható a lisztérzékenyek számára.
Szabolcs Péter, az AMUREX GM Hungária Kft. ügyvezetője kifejtette, a verseny egyik lényeges célja, hogy a gluténmentes termékeket gyártók megmutassák magukat és termékeiket, és a verseny debütálása óta jól látszik, évről évre mennyit fejlődött ez a termékcsoport.

Díjazottak:
Frisskenyér-kategóriában a P.Geri Kft. Magvas barna kenyere, tartóskenyér-kategóriában a Tamarix Kft. Finoman gyorsfagyasztott gluténmentes magvas formakenyér terméke nyert.
Töltöttpéksütemény-kategóriában a Frigo-Hasso Kft. Leveles túrós párnácskája, töltetlenpéksütemény-kategóriában pedig Csirke András ev. Juhtúrós sós rúdja kapta az első helyezettnek járó pénzjutalmat és ajándékcsomagot.
Két különdíjat is kiosztottak: a NAK különdíját a Lavina Kft. No-No Gluténmentes termékcsaládja nyerte, míg a MAGOSZ innovációs különdíját a Becker és M Kft. töltött csigái érdemelték ki.