0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 21.

Támogatás és fenntarthatóság a mezőgazdaságban

A pályázatoknak köszönhetően megmozdult az agrárvállalkozásoknál lévő tőke, egyértelműen a magasabb feldolgozottságú termékek irányába, hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Támogatás és fenntarthatóság a mezőgazdaságban konferenciáján.

Kibővített osztályülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) állattenyésztési, szántóföldi és kertészeti osztálya, ahol a mezőgazdasági támogatásokról és a gabona- és takarmányhelyzetről szóló előadások után kerekasztal-beszélgetésen járták körül a fenntarthatóság témakörét. Köszöntőjében Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke hangsúlyozta, hogy a legújabb támogatásoknak köszönhetően megmozdult a vállalkozásoknál lévő 1500 milliárd forint egy része, hiszen az állattenyésztők és az feldolgozók tetemes összegekre pályáztak, és a támogatásoknak köszönhetően a legkorszerűbb technológiákat vezethetik be. Felhívta a résztvevők figyelmét az agrárpetícióra, amivel az uniós agrártámogatások tervezett átalakításával szemben lépnek fel a magyar gazdák. A területalapú támogatást nem kell elengedni, hangsúlyozta Zászlós Tibor.

Fotó: NAK/Szalay György

Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese beszélt a támogatási lehetőségekről, a gabona- és takarmánypiaci helyzetet pedig Potori Norbert, az Agrárközgazdasági Intézet agrárgazdasági igazgatóságának vezetője elemezte részletesen.

A kerekasztal-beszélgetés megkezdése előtt Zászlós Tibor megköszönte és méltatta Mártonffy Béla osztályelnökként végzett munkáját. Jó elemző és vezetői képességeivel sikerült erősíteni az együttműködést a kertészeti ágazatban. A kertészeti és beszállítóipari osztály új vezetője Csizmadi Imre, aki Wagenhoffer Zsombor (állattenyésztési osztály), Petőházi Tamás (szántóföldi növénytermesztési osztály) és az előadók társaságában vett részt a Papp Gergely vezette beszélgetésen. Egyértelmű válasz született arra a kérdésre, hogy a környezeti vagy a gazdasági fenntarthatóság a nehezebben megvalósítható.

Zászlós Tibor szerint, ha így folytatjuk az Európai Unióban, a környezetvédelem olyan mértékben befolyásolja a gazdálkodást, hogy először a gazdaság roppan össze az átgondolatlan zöldpolitika miatt.

Fenntarthatóság Európában

Ráadásul nem is mondhatjuk, hogy mi lennénk a leginkább környezetszennyezők. A világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 10,4%-át adja Európa, és annak is a tizedét a mezőgazdaság. Magyarország vállalta, hogy 2030-ig 40%-kal csökkenti az ÜHG-kibocsátást, és már most 36%-nál tartunk, hangsúlyozta Zászlós Tibor.

Az állattenyésztésben felmerül még az állatjólléti követelmények szigorodása és az állati fehérje fogyasztásának csökkentésére irányuló törekvés is a problémák közt. Wagenhoffer Zsombor az alkalmazkodás szükségességét hangsúlyozta: már mindegy, hogy miért változik a klíma, meg kell oldani az ebből fakadó problémákat.

A húsfogyasztás pedig sokfelé csökken Európában, Németországba és Franciaországban mélyrepülésben van az ágazat. A német iskolákban hetente egy-két alkalommal van húsétel az asztalon. Ugyanakkor az új uniós biztos bemutatkozása alapján szakszerűbb megítélésre lehet számítani, visszaszorul a szélsőséges zöldgondolkodás.

A kertészetben a munkaerőhiány az egyik legfontosabb probléma, ami gépesítéssel, robotizációval lesz megoldható. Csizmadi Imre nagy társadalmi átrendeződésre számít tíz év múlva. A növényi alapú húshelyettesítők elterjedése viszont kedvez az ágazatnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu