Kétségtelen, a pálinka a magyar néplélek energiaitala. Csodaszer, akárki, akármit is mond. Szerencsénk van, mert abban az égövben élhetünk, ahol a gyümölcs bőven megterem, nem úgy, mint tőlünk délebbre, vagy északabbra.
Az emberiség története összefügg a fermentációval, az alkoholos erjedés pedig ebben a sorban különleges helyet foglal el, aminek egyik csúcsa a magyar pálinka.
A magyar pálinka hagyománya és minősége iránti elkötelezettség ékes bizonyítéka, hogy a Nemzeti Pálinkakiválóság Program idén már tizenegyedik alkalommal került megrendezésre, és töretlen népszerűségnek örvend. Az Agrárminisztérium által szervezett program keretében az elmúlt évek során a pálinka mellett más szeszes italok is egyre nagyobb figyelmet kaptak, így az idei évtől a gin, likőrök és egyéb párlatok is megmérettettek- jelentette ki dr. Nobilis Márton államtitkár, a Nemzeti Pálinkakiválóság Program Díjátadó Gálaestjén, Budapesten.
Gyümölcskavalkád
A megmérettetésen igazi gyümölcskavalkád jelent meg, mellettük csokoládés szeszes italok, keserűk, cékla- és sörpárlat. Az államtitkár kiemelte, hogy az idei programra minden eddiginél többen neveztek: 21 főzde összesen 157 tételt küldött be, ami több mint 34 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A nevezett italok közül 118 pálinka, 15 gin és 24 likőr vagy egyéb párlat került a zsűri elé. A korábbi évek hagyományos kategóriái mellett idén két új kategóriában is díjazták a versenyzőket: a Legjobb Gin és a Legeredményesebb Gin és Egyéb Szeszes Italt Előállító Vállalkozás címekért is indulhattak a nevezők. Elmondta, hogy a szakmai zsűri döntése alapján 2024-ben 25 tétel nyerte el a TOP Pálinkakiválóság címet, 68 tétel kapott Pálinkakiválóság minősítést, míg az arany minősítésű gin és egyéb szeszes italok száma 17, az ezüst minősítésűeké szintén 17 volt.
A „Nébih Pálinkája” címet a Kövér Pálinkafőzde Birs pálinkája érdemelte ki. A Legeredményesebb Pálinkafőzde az Agárdi Pálinkafőzde lett, amely kiemelkedő minőséget képviselt minden kategóriában. A Legjobb Gin díjat szintén az Agárdi Pálinkafőzde Amphora ginje nyerte el, míg a Legeredményesebb Gin és Egyéb Szeszes Italt Előállító Vállalkozás címet a Sáppusztai Pálinkafőzde kapta meg.