0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Nemzeti Pálinkakiválóság Program – a gyümölcs esszenciája

A magyar pálinka hagyománya és minősége iránti elkötelezettség ékes bizonyítéka, hogy a Nemzeti Pálinkakiválóság Program idén már tizenegyedik alkalommal került megrendezésre, és töretlen népszerűségnek örvend

Kétségtelen, a pálinka a magyar néplélek energiaitala. Csodaszer, akárki, akármit is mond. Szerencsénk van, mert abban az égövben élhetünk, ahol a gyümölcs bőven megterem, nem úgy, mint tőlünk délebbre, vagy északabbra.

Az emberiség története összefügg a fermentációval, az alkoholos erjedés pedig ebben a sorban különleges helyet foglal el, aminek egyik csúcsa a magyar pálinka.

A magyar pálinka hagyománya és minősége iránti elkötelezettség ékes bizonyítéka, hogy a Nemzeti Pálinkakiválóság Program idén már tizenegyedik alkalommal került megrendezésre, és töretlen népszerűségnek örvend. Az Agrárminisztérium által szervezett program keretében az elmúlt évek során a pálinka mellett más szeszes italok is egyre nagyobb figyelmet kaptak, így az idei évtől a gin, likőrök és egyéb párlatok is megmérettettek- jelentette ki dr. Nobilis Márton államtitkár, a Nemzeti Pálinkakiválóság Program Díjátadó Gálaestjén, Budapesten.

Gyümölcskavalkád

A megmérettetésen igazi gyümölcskavalkád jelent meg, mellettük csokoládés szeszes italok, keserűk, cékla- és sörpárlat. Az államtitkár kiemelte, hogy az idei programra minden eddiginél többen neveztek: 21 főzde összesen 157 tételt küldött be, ami több mint 34 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A nevezett italok közül 118 pálinka, 15 gin és 24 likőr vagy egyéb párlat került a zsűri elé. A korábbi évek hagyományos kategóriái mellett idén két új kategóriában is díjazták a versenyzőket: a Legjobb Gin és a Legeredményesebb Gin és Egyéb Szeszes Italt Előállító Vállalkozás címekért is indulhattak a nevezők. Elmondta, hogy a szakmai zsűri döntése alapján 2024-ben 25 tétel nyerte el a TOP Pálinkakiválóság címet, 68 tétel kapott Pálinkakiválóság minősítést, míg az arany minősítésű gin és egyéb szeszes italok száma 17, az ezüst minősítésűeké szintén 17 volt.

Az államtitkár ismertette, hogy az „Agrárminisztérium Pálinkája” címet idén a Sáppusztai Pálinkafőzde Vilmos körte pálinkája nyerte el, amely az elkövetkező egy évben az Agrárminisztérium protokollpálinkájaként szolgál majd.

A „Nébih Pálinkája” címet a Kövér Pálinkafőzde Birs pálinkája érdemelte ki. A Legeredményesebb Pálinkafőzde az Agárdi Pálinkafőzde lett, amely kiemelkedő minőséget képviselt minden kategóriában. A Legjobb Gin díjat szintén az Agárdi Pálinkafőzde Amphora ginje nyerte el, míg a Legeredményesebb Gin és Egyéb Szeszes Italt Előállító Vállalkozás címet a Sáppusztai Pálinkafőzde kapta meg.

Forrás: magyarmezogazdasag