Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem 2023-ban újította meg a több mint húsz éves múltra visszatekintő szőlészettel, borászattal, birtokvezetéssel foglalkozó szakembereknek szóló, éves konferenciánkat. A több évtizedes múltra visszatekintő, megújított rendezvény idén télen is az élethosszig tartó tanulást fontosnak tartó, szőlészettel, borászattal és birtokvezetéssel foglalkozó szakembereket várja Egerbe január 31. és február 1. között.
-A korábbi években bevált gyakorlatnak megfelelően 2025-ben is kiemelt tematikák mentén készítettük elő az Eger Wine Meetupot.
Épp ezért idén kiemelten kezeljük ezt a témát, és az évek óta népszerűnek számító borpiaci kérdések mellé a kutatás és az innováció témakörét emeltük be a konferencia programjába – foglalta össze a meetup koncepcióját dr. Váczy Kálmán Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem általános rektorhelyettese.
Hiszünk abban, hogy olyan világban élünk, amelyben elengedhetetlen az élethosszig tartó, folyamatos tanulás. A konferencia egyetemi házigazdájaként gondolkodásunkat és napi működésünket alapvetően meghatározza a tudásgyűjtés és a tudásátadás. Kutatási programjainkkal támogatjuk a szőlészek, borászok munkáját, fontos lehetőségnek érezzük szakmai konferencia formájában is biztosítani a lehetőséget a hazai borászatok vezetőinek a fejlődésre. Ezért az invitálás szerint

Egerbe érkezik például a legfontosabb toszkán borvidékek közelében működő Firenzei Egyetemről prof. Laura Mugnai, hogy a szőlőtőke-betegségek elleni védekezés lehetőségeiről adjon információkat a jelenlévőknek. MSc. Antonio Graca a legnagyobb portugál tulajdonú borászati cég, és a Sogrape kutatási igazgatója a modern szőlészet-borászat legújabb ágazati innovációs igényeit, trendjeit és jó gyakorlatait osztja meg. Az olasz Prof. Paolo Antoniali az éghajlati átalakulások hatásának tudatos élesztőválasztással történő kompenzálásának témakörét fogja körbejárni.

Ebben komoly segítséget jelenthet a hazai és a nemzetközi sikertörténetek megismerése révén szerzett inspiráció. Az egyik legjobb az osztrák példa, ezért Andi Kollwentz, a Weingut Kollwentz tulajdonosa és borásza bemutatja, hogyan jutott el a ’60-as években az édes tömegbor termelésével foglalkozó régió a burgenlandi borcsodáig. Hannes Weninger Ausztriát vizsgálja a klímaváltozás borkészítésre gyakorolt hatása szempontjából. Hazai jó példaként pedig a Pannonhalmi Főapátság pincészetének fejlődéstörténetét mutatja be Illés Tamás marketing- és kereskedelmi vezető.
A szervezők továbbra is kiemelt értékként kezelik a személyes találkozás élményét, ezért a konferencia szüneteiben kialakuló beszélgetések folytatására péntek estére ismét Bring Your Own Bottle – azaz hozd el a saját borod – kóstolóestet szerveznek, ahol a résztvevők a boraikon keresztül is képet nyújthatnak magukról.
A konferencia részletes programjáról itt lehet tájékozódni.