0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 9.

Konferencia jövőbelátó borászoknak

Idén harmadik alkalommal szervezik meg az Eger Wine Meetup elnevezésű szőlészeti és borászati konferenciát az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem 2023-ban újította meg a több mint húsz éves múltra visszatekintő szőlészettel, borászattal, birtokvezetéssel foglalkozó szakembereknek szóló, éves konferenciánkat. A több évtizedes múltra visszatekintő, megújított rendezvény idén télen is az élethosszig tartó tanulást fontosnak tartó, szőlészettel, borászattal és birtokvezetéssel foglalkozó szakembereket várja Egerbe január 31. és február 1. között.

-A korábbi években bevált gyakorlatnak megfelelően 2025-ben is kiemelt tematikák mentén készítettük elő az Eger Wine Meetupot.

Egyetemként számunkra egyértelmű a kutatások szerepe és fontossága, tudjuk, hogy az ágazatnak szüksége van az ebből származó innovációra, az új lehetőségek felfedezésére és megközelítések azonosítására.

Épp ezért idén kiemelten kezeljük ezt a témát, és az évek óta népszerűnek számító borpiaci kérdések mellé a kutatás és az innováció témakörét emeltük be a konferencia programjába – foglalta össze a meetup koncepcióját dr. Váczy Kálmán Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem általános rektorhelyettese.

wine meetup eger

Hiszünk abban, hogy olyan világban élünk, amelyben elengedhetetlen az élethosszig tartó, folyamatos tanulás. A konferencia egyetemi házigazdájaként gondolkodásunkat és napi működésünket alapvetően meghatározza a tudásgyűjtés és a tudásátadás. Kutatási programjainkkal támogatjuk a szőlészek, borászok munkáját, fontos lehetőségnek érezzük szakmai konferencia formájában is biztosítani a lehetőséget a hazai borászatok vezetőinek a fejlődésre. Ezért az invitálás szerint

a jövőbe látó borászati vezetőket várják az előadásokra, ahol a kutatásról és innovációról szóló előadások olyan témákat fednek le, amelyek az ágazatban dolgozók aktuális érdeklődésének középpontjában állnak, fogalmaztak a szervezők.
A sikeres tavalyi rendezvény - Fotó: Wine Meetup
A sikeres tavalyi rendezvény – Fotó: Wine Meetup

Egerbe érkezik például a legfontosabb toszkán borvidékek közelében működő Firenzei Egyetemről prof. Laura Mugnai, hogy a szőlőtőke-betegségek elleni védekezés lehetőségeiről adjon információkat a jelenlévőknek. MSc. Antonio Graca a legnagyobb portugál tulajdonú borászati cég, és a Sogrape kutatási igazgatója a modern szőlészet-borászat legújabb ágazati innovációs igényeit, trendjeit és jó gyakorlatait osztja meg. Az olasz Prof. Paolo Antoniali az éghajlati átalakulások hatásának tudatos élesztőválasztással történő kompenzálásának témakörét fogja körbejárni.

Hazai jó példa a Pannonhalmi Főapátság pincészetének fejlődéstörténete
Hazai jó példa a Pannonhalmi Főapátság pincészetének fejlődéstörténete – fotó: Wine Meetup
Napjainkban a borászati vállalkozások sikeres működésének egyre fontosabb részét képezi a változó piaci viszonyokhoz történő alkalmazkodás.

Ebben komoly segítséget jelenthet a hazai és a nemzetközi sikertörténetek megismerése révén szerzett inspiráció. Az egyik legjobb az osztrák példa, ezért Andi Kollwentz, a Weingut Kollwentz tulajdonosa és borásza bemutatja,  hogyan jutott el a ’60-as években az édes tömegbor termelésével foglalkozó régió a burgenlandi borcsodáig. Hannes Weninger Ausztriát vizsgálja a klímaváltozás borkészítésre gyakorolt hatása szempontjából. Hazai jó példaként pedig a Pannonhalmi Főapátság pincészetének fejlődéstörténetét mutatja be Illés Tamás marketing- és kereskedelmi vezető.

A szervezők továbbra is kiemelt értékként kezelik a személyes találkozás élményét, ezért a konferencia szüneteiben kialakuló beszélgetések folytatására péntek estére ismét Bring Your Own Bottle – azaz hozd el a saját borod – kóstolóestet szerveznek, ahol a résztvevők a boraikon keresztül is képet nyújthatnak magukról.

A konferencia részletes programjáról itt lehet tájékozódni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: