A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem törekszik arra, hogy rendszerbe foglalja a szakmai és üzleti partnerekkel folyó együttműködést, csakúgy, mint az egyetemen folyó oktatást és kutatást, derült ki Gyuricza Csaba rektor köszöntőjéből. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsával tavaly szeptemberben kötöttek stratégiai együttműködési megállapodást, ami a már régóta folyó közös munkán alapul. Ez a megállapodás kiterjed a Magyar Mezőgazdaság Kiadó gondozásában megjelenő Borászati Füzetek támogatására is, amiben az egyetemi kutatási eredményeket először publikálják a szőlészet-borászat területén (Fizessen elő). A rektor kiemelte, milyen fontos a hiteles, megbízható szakmai információkat közlő kiadványok gondozása.

Két bejelentést is tett az eseményen Gyuricza Csaba. Megkapta az akkreditációt a badacsonyi kutatóállomáson működő laboratórium, így továbbra is elvégezhetők ott a borok forgalomba hozatalához szükséges vizsgálatok. A másik bejelentés egy új egyedülálló oktatási formáról szólt: szeptemberben indul a másfél éves pezsgőkészítő mester szakirányú továbbképzés. Az oktatás szoros együttműködésben folyik a Törley Pezsgőpincészettel, a Garamvári Pincével, illetve a Royalsekt Pezsgőpincészettel.

A maga eszközeivel az Agrárminisztérium is segíti az ágazatot, tavasszal várható a borászati innovációkat támogató pályázat megjelenése.