0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 25.

A kiskérődző ágazat fellendítése a cél

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdaság Kamara a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezettel Hajdúnánáson, a Nyakas Farmon.

Nyakas András a Nyakas farm tulajdonosa elmondta, hogy 1981 óta foglalkozik állattartással és növénytermesztéssel. A cég közel 2000 hektáron gazdálkodik és közel 4900 darab Holstein-fríz fajtájú szarvasmarha évi 23 millió liter tejet ad. A gazdaság súlyát növeli még a majd’ 2000 juh tartása is.

Mint Nyakas András elmondta mindez úgy kezdődött, hogy a kis merinó állomány feladata az volt, hogy a telepek tisztán tartása érdekében lerágják a füvet. De azután ahogy lenni szokott, ha már volt 40, legyen 100, majd 300 és így növekedett a létszám.

Balról: Antal Gábor, Nyakas András és Papp Zsolt az együttműködési megállapodás aláírásán
Balról: Antal Gábor, Nyakas András és Papp Zsolt az együttműködési megállapodás aláírásán

Majd következett a fajta és technológiai váltás és így alakult ki a mai állapot. Így már érthető ezen esemény helyszínkiválasztása-zárta köszöntőjét Nyakas András.

Papp Zsolt, a NAK elnöke az eseményen elmondta:

az utóbbi időszakban sokat fejlődött  a hazai kiskérődző-tenyésztés, de további lehetőségek rejlenek még az ágazatban.

Igaz ez az ágazat kicsit lemaradt az utóbbi időben, de reményét fejezte, hogy sikerül mihamarabb felzárkóztatni. Hiszen nagy hagyománya van ennek hazánkban és azáltal, hogy a bárányhús felkerült az étlapra is, még nagyobb jelentősége van.

antal gábor papp zsolt

Antal Gábor a Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet elnöke szólt arról,hogy fiatal a szervezet,sok a tennivaló, Spanyolország után nálunk alakult meg egy ilyen szervezet amire büszkék lehetünk.

A juhtartásnak nagy hagyományai vannak és a szervezet munkájának köszönhetően várható az ágazat fellendülése.

A két szervezet közötti megállapodás hozzájárul az állattartók érdekeinek képviseletéhez a jogszabály-alkotás és a támogatáspolitika terén. Segíti továbbá a juh- és kecseketermékek népszerűsítését, illetve a tudásátadást, az új technológiai megoldások megismertetését a gazdálkodókkal

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: