A virágcsokor szerves részévé vált a csomagolás, ám első lépésként mégis szabadítsuk meg a csomagolóanyagtól az ajándékba kapott virágcsokrot. Télen mindig alaposan csomagoltassuk be, és otthon hagyhatunk egy fél óra akklimatizálódási időt a növényeknek, hogy ne sokkolja őket a nagy hőmérséklet különbség.

Minél hamarabb helyezzük a csokrot vízbe, mert a szállítószövetbe kerülő légbuborékok eltömítik a sejteket, és később már nem engedik felvenni a vizet. Ezért kell levágni néhány centimétert a korábban vásárolt virág szárából. Lehetőleg ferdén, negyvenöt fokos szögben metsszük le a szárat, hogy növeljük a vízfelvevő felületet.

Virágcsokor fás, szárú növényekkel
A fás, szárú növények (pl. orgona, som) szárvégét, 2-3 cm hosszan kalapáccsal kissé megzúzhatjuk, a fásodó vagy vastagabb szárakat (pl. rózsa, liliom) alulról behasíthatjuk, a krizantém szárát pedig törjük. A szár alsó harmadát, esetleg felét tisztítsuk meg a levelektől, hogy ne érjenek a vízbe, illetve hogy kevesebb zöld tömeget kelljen a levágott virágnak fenntartani.

Virágot csak meleg mosogatószeres vízzel megtisztított vázába és tiszta, langyos vagy szobahőmérsékletű csapvízbe helyezzünk. A vázát tartsuk távol a fűtőtesttől és a közvetlen napsütéstől. Tegyük hűvös, de nem sötét helyre, vagy legalább éjszakára vigyük hűvösebb helyiségbe. A langyos vagy meleg víz és a hűvös hely kombinációja azért kedvező, mert a meleg víz gyorsan áramlik felfelé a szárba, viszont a virág a hűvösben kevesebbet párologtat, így a szár vízzel telítődik, tovább tud friss maradni.

A virágot levágva megfosztjuk a tápanyagforrástól. Bár a levél rövid ideig még készít némi tápanyagot, gyér fényviszonyok között ez nagyon kevés, ezért a váza vizébe erre a célra gyártott vágott virág tápsót is szórjunk. A legtöbb virágboltban kapható készítmény egyaránt tartalmaz táplálékul szolgáló cukrokat, rothadást előidéző mikroorganizmusok szaporodását gátló anyagot, vízlágyító adalékot. A vízlágyító abban segít, hogy a vágott virág sokáig megtartsa eredeti színét (a vörös rózsa szirma például kemény vízben egy idő után megkékül).

Házi praktikákkal is próbálkozhatunk, ha nem jutunk hozzá gyári készítményhez, de nem adnak megbízható eredményt. A vázába tett rézből készült érme gátolja a baktériumok és gombák szaporodását. Hasonló hatást érhetünk el egy-két csepp fehérítővel, vagy egy tabletta összetört aszpirinnel is. A vízben feloldott fél kiskanálnyi cukor pedig tápanyagot biztosít a virágoknak.

Vegyes virágok
A virágcsokor alatt a váza vizét naponta ellenőrizzük és cseréljük, vagy csak pótoljuk, ha tápsót is adtunk hozzá. A vázát minden vízcsere alkalmával mossuk tisztára. Ne helyezzünk a közelébe gyümölcskosarat, bármennyire is jól mutatnak együtt. A gyümölcs által kibocsátott etilén gáz gyorsítja a virágok hervadását. Vegyes virágcsokorban az egyes virágok vázatartóssága különböző, ezért a rövidebb életű, már hervadó virágokat könyörtelenül távolítsuk el, mert gyorsítják a többiek hanyatlását.

Ha saját kertből szedünk virágot vázába, akkor lehetőleg kora reggel vágjuk le, mert ilyenkor még sok nedvességet tartalmaznak a szöveteik. A virágszárat olyan hosszúra vágjuk, amennyire csak lehet, és mielőtt vázába tesszük, ismét vágjuk vissza a szárat. Ha a virág kicsit hervadt, akkor a vázába helyezés előtt nagyjából egy órára merítsük teljesen víz alá, így a szövetek ismét telítődnek vízzel.

Tejnedvet eresztő növények (pl. kutyatejfélék, mikulásvirág, mák) szárvégét égessük le, vagy 10 másodpercre helyezzük lobogó vízbe, hogy a szivárgó tejnedv ne rontsa a váza vizének minőségét és tisztaságát. A nárciszt ne tegyük közös vázába más virágokkal, mert rontja a vázatartósságukat.

Fény és árnyék a kertben: mit hova ültessünk? – Magyar Mezőgazdaság