
Az információt a holland külügyminisztérium megerősítette. Szóvivőjük megerősítette a Pig Progressnek, hogy a rendszeres dömpingvizsgálatok általában egy évig tartanak. A vizsgálat eredményétől függően a végleges intézkedések júniusban várhatók.
De egy teljesen más forgatókönyvre ugyanígy számítani lehet: a vizsgálati időszakot legkésőbb 2025 decemberéig meghosszabbítják. Nem kizárt, hogy ebben az esetben Kína ideiglenes intézkedéseket hoz. Erre azonban még nem került sor, noha az európai vágóhidak már felkészültek azokra a lépésekre, amelyeket Kína esetleg megtesz.

Bizakodás a sertéshús-dömping vizsgálat kimenetelét illetően
A holland Húságazati Központi Szervezet (COV) „bizakodó” a kínai vizsgálat kimenetelét illetően. Jort Heijmans kommunikációs vezető a következőket mondta: „Amint azt már korábban is kijelentettük, szó sincs arról, hogy az európai sertéshústermékek dömpingelt formában kerülnének a kínai piacra. Bízunk abban, hogy a kínai hatóságok folyamatban lévő vizsgálata ezt meg fogja erősíteni. A COV és tagjai szorgalmasan dolgoztak azon, hogy a kért információkat eljuttassák a kínai kormánynak”.
Heijmans elmondta azt is, hogy a Kínába irányuló sertéshúsexport visszatért a normális szintre. Az elmúlt években jelentős sertéshúshiány volt a kínai piacon az afrikai sertéspestis (ASP) kitörése miatt. Ez átmenetileg az Európából érkező export jelentős megugrását okozta. Napjainkban azonban a sertéshúsexport ismét a kínai piacra szánt hagyományos termékekre összpontosít: fejre, lábra és más Európában kevésbé kedvelt sertésrészekre.
Heijmans elmondta: „Kína továbbra is fontos értékesítési piac marad számunkra, mert hozzájárul a sertés teljes értékesítéséhez.”