0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 27.

Kína vizsgálódik: az uniós sertéshús dömpingáru vagy sem

Még 2024 júniusában jelentette be Kína, hogy vizsgálatot indít az uniós sertéshús kínai piacon való állítólagos dömpingje miatt. Bár eddig még nem hoztak intézkedéseket, a vizsgálat folyamatban van.
forrás: Pixabay

Az információt a holland külügyminisztérium megerősítette. Szóvivőjük megerősítette a Pig Progressnek, hogy a rendszeres dömpingvizsgálatok általában egy évig tartanak. A vizsgálat eredményétől függően a végleges intézkedések júniusban várhatók.

De egy teljesen más forgatókönyvre ugyanígy számítani lehet: a vizsgálati időszakot legkésőbb 2025 decemberéig meghosszabbítják. Nem kizárt, hogy ebben az esetben Kína ideiglenes intézkedéseket hoz. Erre azonban még nem került sor, noha az európai vágóhidak már felkészültek azokra a lépésekre, amelyeket Kína esetleg megtesz.

forras: PxHereKína

Bizakodás a sertéshús-dömping vizsgálat kimenetelét illetően

A holland Húságazati Központi Szervezet (COV) „bizakodó” a kínai vizsgálat kimenetelét illetően. Jort Heijmans kommunikációs vezető a következőket mondta: „Amint azt már korábban is kijelentettük, szó sincs arról, hogy az európai sertéshústermékek dömpingelt formában kerülnének a kínai piacra. Bízunk abban, hogy a kínai hatóságok folyamatban lévő vizsgálata ezt meg fogja erősíteni. A COV és tagjai szorgalmasan dolgoztak azon, hogy a kért információkat eljuttassák a kínai kormánynak”.

Heijmans elmondta azt is, hogy a Kínába irányuló sertéshúsexport visszatért a normális szintre. Az elmúlt években jelentős sertéshúshiány volt a kínai piacon az afrikai sertéspestis (ASP) kitörése miatt. Ez átmenetileg az Európából érkező export jelentős megugrását okozta. Napjainkban azonban a sertéshúsexport ismét a kínai piacra szánt hagyományos termékekre összpontosít: fejre, lábra és más Európában kevésbé kedvelt sertésrészekre.

Heijmans elmondta: „Kína továbbra is fontos értékesítési piac marad számunkra, mert hozzájárul a sertés teljes értékesítéséhez.”

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Pig Progress