A jeles napot Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, március 25-én tartják, azzal a céllal, hogy a hazai őshonos gyümölcsfajták termesztésének fontosságára irányítsa a figyelmet.

Fotó: MMG/Csatlós Norbert
A magyar tájfajták megőrzése nem csak kulturális és étkezési, de a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásunk szempontjából is kulcskérdés. A régi magyar gyümölcsfajtákat évszázadok óta termesztjük itthon, azok jól alkalmazkodtak az egyes tájegységek mikroklímájához, így sokkal ellenállóbbak az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárással és a különböző betegségekkel szemben. A magyar fajták megőrzése természetes módon járul hozzá a fenntartható mezőgazdasághoz és az élelmiszer ellátásbiztonság javításához.
Jelenleg mintegy 80 államilag elismert gyümölcs tájfajtát tartanak számon Magyarországon. Egyes régi fajták széles körben elterjedtek, mások teljesen kiszorultak a termesztésből, megőrzésükben az állam és önkéntesek egyaránt kiveszik a részüket.
A gyümölcsoltás hagyománya generációkon átívelő tudást hordoz, amelyet érdemes megőrizni és továbbadni. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság és a Klímapolitikai Intézet jeles naphoz illeszkedő kampánya, amely során az ország tíz helyszínén szerveznek gyümölcsoltó alkalmakat. Az eseményeken a résztvevők egy előadást követően személyesen próbálhatják ki a faoltás módszerét. Az oltványokat mindenki hazaviheti, és a saját kertjében nevelheti tovább.
A gyümölcsoltó rendezvények a következő helyszíneken és időpontokban látogathatók:
- 2025. március 22. 10:00 – 12:00 / Tiszakürt, Tiszakürti Arborétum
- 2025. március 22. 14:00 / Kecskemét, Természet Háza Látogatóközpont
- 20225. március 25. 17.00 / Budapest, MCC-Klímapolitikai Intézet székhelye
- 2025. március 29. 10:00 – 12:00 / Debrecen, Demki Csapókerti Közösségi Ház
- 2025. március 29. 15:00 – 18:00 / Mátrafüred, Harkály Ház
- 2025. április 5. 10:00-tól / Szatymaz, Kurgán Természtvédelmi Bemutatóhely
- 2025. április 5. 15:00-tól / Bugac, Puszta Kapuja Információs Központ