0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Farkasokat mészárolhatnak le, pedig a parlament csak nem akar pazarlást

Hatalmas a felháborodás a zöldek körében: a spanyol parlament élelmiszer-pazarlás ellen hozott törvénye ürügyén egyesek visszavonnák a farkasok kilövését tiltó jogszabályt.

Spanyolországban a parlament megszavazott egy törvényjavaslatot, mely gyökeres változásokat hozhat az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása érdekében, ám sokak szerint veszélyezteti a farkasokat – írja a Guardian.

Kötelezik őket a „zöld magatartásra”

A spanyolországi vendéglátóhelyeknek ezentúl ingyenes, újrahasznosítható edényeket kell biztosítaniuk vendégeik számára, hogy elvihessék a maradékot. Az élelmiszerüzleteket pedig arra ösztönzik, hogy „szépséghibás” gyümölcsöket és zöldségeket kínáljanak vásárlóiknak, és csökkentett áron értékesítsék a közeli lejáratú élelmiszereiket. A cél az, hogy a megtermelt élelmiszert a lakosság élelmezésére használják fel, melyhez elengedhetetlen a közreműködés civil szervezetekkel, élelmiszerbankokkal.

A nem eladományozható gyümölcsfeleslegből ital vagy lekvár készül, az egyéb felesleg indokolt esetben állati takarmány, végső esetben komposzt vagy bioüzemanyag előállításához lesz felhasználva.
Illusztráció: Freepik

Mindez fontos lépés a fenntarthatóbb jövő felé: Spanyolországban évente nagyjából 1,2 tonna élelmiszer végzi hulladékként, míg a FAO jelentései alapján a globálisan megtermelt élelmiszer-mennyiség körülbelül 30%-a esik a pazarlás áldozatául.

A farkasok innák meg a levét

A jobboldali koalíció azonban megragadta az alkalmat, hogy ennek értelmében feloldhassák a farkasok vadászatára vonatkozó tilalmat is.

2021 szeptemberében a kormány ugyanis az ibériai farkast egész Spanyolországban védetté nyilvánította, megtiltva ezzel vadászatát.

A koalíció a módosítási javaslatot azzal indokolta, hogy szerintük Spanyolországban a farkasok évente 4 millió kg élelmiszer-hulladék létrejöttéért felelősek, mely az általuk leölt 14 000 juh és szarvasmarha maradványaiból keletkezik, adódik össze. A gazdaszervezetek adatai alapján Kasztília és León autonóm közösségében van a legnagyobb farkasállomány, ott 2024-ben a ragadozók mintegy 6000 állatot öltek meg – olvasható a Guardian cikkében.

farkas
Ibériai farkas az antequerai Loboparkban („farkaspark”), Málagában.
Fotó: Wikimedia Commons

Ám a módosítás kritikusai szerint az említett adatok nincsenek tudományosan alátámasztva. Juan Carlos del Olmo, a WWF munkatársa a szavazás után így nyilatkozott:

„A mai napon a spanyolországi természetvédelem sötét napjának voltunk szemtanúi: a parlament alattomos módszerrel és minden tudományos indoklás nélkül védtelenül hagyta a farkasokat.”

A WWF szerint a döntés alapja „politikai opportunizmus”, és a farkasokat ezentúl bárki kedve szerint lemészárolhatja. Emellett nagy visszalépést jelent a mezőgazdászok és a vadon élő állatok együttélése kapcsán elért eredményekben is.

Isidre Gavín i Valls, az Együtt Katalóniáért katalán nacionalista párt képviselője támogatta a módosítást, és azt mondta, hogy bár a párt ellenzi akár egyetlen farkas leölését is, de eddig „a pásztorok voltak azok, akik nem kaptak megfelelő védelmet”.

A természetvédők már azt sem üdvözölték, amikor tavaly decemberben az EU a farkasok védett státuszát „szigorúan védettről” „védettre” csökkentette. Sokan úgy vélik, ez Ursula von der Leyen miatt valósulhatott meg. Az Európai Bizottság elnöke ugyanis nagy figyelmet szentelt a farkasok védettségi státuszának felülvizsgálatára, miután pár éve egy farkas megölte családja pónilovát, Dollyt – emlékeztet a brit hírportál.

farkas
Illusztráció: Pixabay
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/theguardian.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.