Az orvosi vízitorma (Nasturtium officinale) nagyon elterjedt faj, csaknem az egész világon előfordul. Évelő növény, olykor alámerült, a csomókon legyökerező, kúszó vagy felemelkedő szárakkal. Magjai már kistasakos, hobbikertészeknek szánt kiszerelésekben is könnyen beszerezhetők. Magassága 30-50 cm,
ritkán a 80 cm-t is eléri. A levelek húsosak, fényes zöldek, szárnyasan összetettek, levélkéik száma 5-15, tojás alakúak vagy elliptikusak, a csúcsi levél a többinél nagyobb. A levélzete télen is zöld marad.
Az orvosi vízitorma tiszta, hideg vizű források és patakok mentén nő, az állóvizekben nem jellemző, ezért otthoni tartása már nem olyan egyszerű, de nem is lehetetlen, ha beszerzünk egy akár napelemes vízmozgató berendezést, ami a tó oxigén-ellátottságának is jót tesz. Érdekes, borsos aromája rendívül jó ízt ad salátáknak, spenótnak, krémleveseknek, a fűszeres túrónak, de akár rizs is ízesíthető vele. Felaprítva még az egyszerű vajas kenyeret is feldobja.

A vízitorma levele, szára, vagy a belőle nyert lé igazi vitaminbomba lehet a szervezet számára: C-, K- és A-vitaminokban, 18-féle aminosavban, magnéziumban, kalciumban, folsavban, tiaminban, káliumban, riboflavinban gazdag. Rendszeres fogyasztásával szervezetünk ellenállóbbá válik a különböző vírusos és baktériumos megbetegedésekkel szemben.

Tisztítja a tüdőt, a légutakat. Serkenti az emésztést, illetve a belek és a gyomor munkáját, hiszen a benne lévő K-vitamin a fehérje lebontásában segít. A máj és epe működésére is pozitívan hat, de fogyasztásával a homok- és kőképződés is megelőzhető a vesékben.