A SAKURA-díjat 2024-ben alapította a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) és a TOYOTA SAKURA. A díj több egyszerű elismerésnél: a díjban azok az éttermek, termelők és REL Szervezők részesülhetnek, akik tevékenységük során figyelemmel vannak a helyi értékek átadására és megőrzésére, a hazai gazdaság támogatására.
Nem véletlen, hogy a rendezvénysorozat a SVÉT díjátadójának keretében került bemutatásra. A SVÉT és partnerei, több mint tíz éve dolgoznak azon, hogy a minőségi vendéglátás és turizmus legjobb hazai képviselői – a termelőktől az éttermeken át a szálláshelyekig – egymásra találjanak.
Innen már csak egy lépés volt annak a felismerése, hogy a SVÉT tagéttermeiben átélt gasztronómiai élmény még tovább fokozható, ha nem csak a helyi termékeket, de a helyi termelőket is behozzuk az éttermekbe, vagy a vendégeinket arra ösztönözzük, hogy keressék fel a családi gazdaságokat, ismerjék meg az étel útját a tányérukig – hangsúlyozta Ruprecht László a Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke.
Ez pedig már maga az agroturizmus. A friss, jó minőségű alapanyagokból magas minőségű ételek készülnek, igazi kulináris élményeket nyújtanak az agroturisztikai szolgáltatók.
Az elmúlt években több kistérségben voltak sikeres kezdeményezések a helyi termelők bemutatására, ezt emeli most a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. országos szintre.

A Nyitott Porta Napok 2025. évi időpontjai és térségi helyszínei:
- augusztus 23-24. – Minden, ami Szatmár-Bereg
- szeptember 20-21. – Sváb-sarok
- szeptember 27. – Vasfüggöny és Kisalföld Kincsei
- október 4. – Dunántúl szíve – a Balaton-felvidéktől egészen a Vasi-hegyhátig
Nem véletlen a szlogen választás: Kóstolj bele tájtól-tájra! Ahány tájegység, annyi féle hagyományos recept és újdonság, ami a helyi termék élményen keresztül meséli el a hely történelmét és a gazdálkodó család személyes történetét.
Mi várható a portákon? Csak néhány példát kiragadva a rendezvénysorozatból:
- Közös tökmagolaj pörkölés, préselés és kóstolás
- Illóolaj készítése friss gyógynövényekből
- Zöldségek fermentálása
- Kovászos kenyér készítése
- Bio malom élményprogram
- Szatmári szilvalekvár főzés rézüstben, aszalás
A Nyitott Porták száma folyamatosan bővül, friss programokért látogasson el a www.facebook.com/nyitottportanapok oldalra!