0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 23.

Kóstolj bele tájról-tájra! Nyitott Porta Napok 2025

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között, és kalauzolja el az érdeklődőket a vidéki élet szépségeibe, az állattartás, a növénytermesztés és a gasztronómia világába.

A SAKURA-díjat 2024-ben alapította a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) és a TOYOTA SAKURA. A díj több egyszerű elismerésnél: a díjban azok az éttermek, termelők és REL Szervezők részesülhetnek, akik tevékenységük során figyelemmel vannak a helyi értékek átadására és megőrzésére, a hazai gazdaság támogatására.

Nem véletlen, hogy a rendezvénysorozat a SVÉT díjátadójának keretében került bemutatásra. A SVÉT és partnerei, több mint tíz éve dolgoznak azon, hogy a minőségi vendéglátás és turizmus legjobb hazai képviselői – a termelőktől az éttermeken át a szálláshelyekig – egymásra találjanak.

Innen már csak egy lépés volt annak a felismerése, hogy a SVÉT tagéttermeiben átélt gasztronómiai élmény még tovább fokozható, ha nem csak a helyi termékeket, de a helyi termelőket is behozzuk az éttermekbe, vagy a vendégeinket arra ösztönözzük, hogy keressék fel a családi gazdaságokat, ismerjék meg az étel útját a tányérukig – hangsúlyozta Ruprecht László a Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke.

Ez pedig már maga az agroturizmus. A friss, jó minőségű alapanyagokból magas minőségű ételek készülnek, igazi kulináris élményeket nyújtanak az agroturisztikai szolgáltatók.

Az elmúlt években több kistérségben voltak sikeres kezdeményezések a helyi termelők bemutatására, ezt emeli most a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. országos szintre.

(Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.)

A Nyitott Porta Napok 2025. évi időpontjai és térségi helyszínei:

  • augusztus 23-24. – Minden, ami Szatmár-Bereg
  • szeptember 20-21. – Sváb-sarok
  • szeptember 27. – Vasfüggöny és Kisalföld Kincsei
  • október 4. – Dunántúl szíve – a Balaton-felvidéktől egészen a Vasi-hegyhátig

Nem véletlen a szlogen választás: Kóstolj bele tájtól-tájra! Ahány tájegység, annyi féle hagyományos recept és újdonság, ami a helyi termék élményen keresztül meséli el a hely történelmét és a gazdálkodó család személyes történetét.

Mi várható a portákon? Csak néhány példát kiragadva a rendezvénysorozatból:

  • Közös tökmagolaj pörkölés, préselés és kóstolás
  • Illóolaj készítése friss gyógynövényekből
  • Zöldségek fermentálása
  • Kovászos kenyér készítése
  • Bio malom élményprogram
  • Szatmári szilvalekvár főzés rézüstben, aszalás

A Nyitott Porták száma folyamatosan bővül, friss programokért látogasson el a www.facebook.com/nyitottportanapok oldalra!

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.