A takarmánybúza helyett érdemesebb étkezési célú fajtákat etetni, mert azok fehérjetartalma nagyobb. Zabot és rozst nem szokás galamboknak adni, nem is igazán kedvelik, és a zab hegyes alakja miatt is előnytelen az etetése. A cirokfélék is kedvelt táplálékai a galamboknak, annak ellenére, hogy nagyon vastag, kemény héj fedi a magokat, ám e rostos burok a zúzában mechanikai feltáráson megy keresztül.
A gabonákat követően, mennyiséget tekintve a hüvelyesek következnek. A tenyészidőszakban a begytejképződéshez és a fiókák neveléséhez, továbbá a tollváltáshoz szükséges fehérjét a hüvelyes termésűek szolgáltatják, de a röpgalambok teljesítményéhez, a megfelelő izomzat felépítéséhez is szükségesek fehérjetartalmuk miatt.

A takarmányborsó formájának és méretének köszönhetően ideális galambtakarmány. Hamar megkedvelik a galambok szoktatás nélkül is, ellentétben a lóbabbal vagy csillagfürttel, melyekkel szemben idegenkednek eleinte. 15-20 százalékban érdemes a magkeverékhez takarmányborsót adni.
Szabad élelemválasztás esetén 15-30 százalékos mennyiségben fogyasztják, és hasonló mennyiségben javasolják a szemes keverékben is, ha nem kombinálják más hüvelyessel.
A csillagfürt nagyon magas fehérjetartalma miatt ajánlott. Lóbabot Franciaországban nagy mennyiségben etetnek a galambászok, hazánkban ez nem terjedt el. A bükköny sok előnyös tulajdonsága ellenére, egyre kisebb mennyiségben áll rendelkezésre, így a takarmányozásban betöltött jelentősége hazánkban is csökken.
Végük az olajos magvak csoportja is említést érdemel, még ha kisebb mennyiségben is kell etetni, de jelentőségük nagy. Ezek is energiát adnak a madaraknak, mint a szénhidrátok, csak másképp. A madarak nagyon kedvelik ezeket, bár az áruk magasabb, mint a gabonáké és élettani hatásaik miatt se bízzuk ezek fogyasztását az állatokra, hanem igénybevételtől függően adagoljuk nekik.
A repcét is kedvelik a galambok, annak ellenére, hogy glikozidjai sok állatot megbetegítenek, a galambok ezt jól viselik. Olajos magvak közé tartozik még a mogyoró, ami nagy kedvenc, de nem szabad túlzásba vinni, inkább csemegeként kapják.
Ha egyszer megkóstolják, utána könnyen lehet a mogyoró kézből etetésével szelídíteni a galambokat. Végül a kendermag is hasznos, mert a fizikai teljesítményt fokozza, és fényesebb lesz a tollazat, ha alkalmanként ezt is tartalmazza a keverék.
Víz és elektrolitok, grittek
A táplálék hasznosulásának és a galamb egészségének alapja a megfelelő vízellátás is, hiszen az élettani folyamatokhoz ez nélkülözhetetlen, mindamellett hogy a galamb sejtjeinek 75 százaléka víz. A szervezet működése során hőt termel, melyet a víz párologtatásával ellensúlyoz, ennek híján előbb-utóbb szédülés, mozgáskoordinációs problémák lépnek fel.
