0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Takarmányozási elvek, trükkök a galambászatban

A galamboknál a jó genetika érvényesüléséhez elengedhetetlen a megfelelő takarmányozás és tartási körülmények biztosítása.

A vízzel együtt nagyon sokféle ásványi anyaghoz és nyomelemhez is jut a galamb. Túlzásnak tűnhet, de az USA-ban és Kanadában kaphatóak galambok részére palackozott, az ő igényeikhez leginkább megfelelő ásványvizek.

Peter Mulder holland takarmányozási kutató kiemeli írásaiban az elektrolitok fontosságát. Ezek ásványi sók és gyümölcscukor vizes oldata, melyek a bennük lévő sók miatt kötik meg jobban a szervezetben lévő vizet.

Postagalamboknál a verseny előtti begyűjtés napján, az utolsó etetésnél indokolt az adagolása, a szervezet jobb víztárolási képessége érdekében. Ezután a postagalambok hazaérkezésekor is kapnak elektrolitot a szervezetük vízháztartásának gyorsabb helyreállítása miatt. Fontos, hogy az ilyen oldat növeli a szomjúságot, ezért fél óra elteltével ki kell venni a dúcból és nagyobb mennyiségű, friss, tiszta ivóvízről kell gondoskodni.

A szakember a grittek fontosságát is kiemeli, mivel a galamboknak nincsenek fogaik, ezért a gabonamagvakat a zúzában őrlik meg, hogy azok megfelelően feltáródjanak az emésztéshez. A grittekkel a zúza működésének a hatásfoka sokkal jobb lesz, mindamellett hogy ezek a táplálék-kiegészítők olyan ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaznak, melyek a csontozathoz és a tojásképződéshez is szükségesek.

Nem véletlen, hogy a baromfifélék is gyakran esznek homokot, kisebb kavicsokat ugyanezért, hogy azok a zúzába kerülve segítsék a magok „megtörését, aprítását”.

Marcel Sangers holland postagalambász mondta, de ez minden galamb takarmányozására igaz: „A postagalambsport hasonló a Forma 1-hez. Ha keveset tankolsz, nem érsz célba, ha sokat, akkor megterheled a motort. Meg kell találni a megfelelő arányokat.”

Willi Ritz szerint a galambászatban a sikereket 75 százalékban a takarmányozás határozza meg. Mike Tyson véleménye szerint pedig – aki már nemcsak bokszolói karrierjéről, hanem galambjairól is világhírű – a postagalamboknál a verseny kezdetéig be nem épült takarmány nemhogy nem segíti a galambok teljesítményét, hanem egyenesen káros rájuk. Ez összecseng azzal, hogy tele hassal nem tudnak kiemelkedő sportteljesítményt nyújtani az emberek sem…

A vadon élő galamb nem teljesen vega

galambok kerítésen
Fotó: Doğuş Subaşılar , Pexels

A vadon élő galambok és a mezőre kijáró egyedek boncolásánál kiderült, hogy a galambok megesznek kisebb rovarokat és csigákat is. Ebből a kutatók arra következtettek, hogy a galambok az állati eredetű fehérjéket is tudják hasznosítani. Így vannak, akik madaraiknak tejtermékeket, savót, joghurtot, sajtot, vagy akár tojást, hallisztet, húslisztet is adnak…

Az állati eredetű fehérje beépülési ideje mindössze két óra hossza alatt megtörténik, ellenben a növényi eredetű fehérje beépülési idejével, ami a galamb szervezetébe 24–48 óra.

A másik előnyös tulajdonsága az állati eredetű fehérjéknek, hogy ezek komplett fehérjék. A növényi eredetű fehérjék inkomplettek, azaz többet és többfélét kell biztosítani belőlük, valamint ezeket a galamb szervezetének jobban át kell alakítania. Ezért esetenként az állati eredetű fehérjéknek is van létjogosultságuk a galambok takarmányozásában.

Tippek a takarmányozáshoz

A por alakú vitaminokat, vagy ha fehérjepótlásra van szükség, akkor a tejport a szemestakarmányra úgy lehet „ráragasztani”, hogy a magokat kevés mogyoróolajjal elkeverjük úgy, hogy épphogy csak a mag felületét nedvesítse, és így rátapad a tejpor vagy a vitaminkészítmény. Ez zsírban oldódó vitaminok esetén hatványozottan előnyös.

Sokan etetnek a galambokkal időnként tyúkoknak szánt tojótápot, vagy csirke-nevelőtápot granulált formában. Ez azért előnyös esetenként, mert a galambok nem szeretik a poros vagy darált takarmányt, tehát a granulátumok jobban hasonlítanak a szemes terményekhez, azonban mivel ezek mégiscsak újraformázott őrlemények, így gyorsabban emészthetők, ezáltal tápanyag-hasznosulásuk is jobb.

A galambok takarmány-hasznosulásához a folyamatos és friss vízellátás is elengedhetetlen. A vízbe főleg nyáron lehet tenni citromlevet, almaecetet, vagy akár egy kis gyömbért, de vannak, akik kamillateát vagy más gyógynövényteákat kihűtve itatnak a galambokkal. A víz enyhe savanyítása csakúgy, mint az ember esetén, üdítően hat a madarakra, mindamellett, hogy így megváltoztatjuk a kémhatását, ezért a vízben kisebb eséllyel szaporodnak el patogén mikroorganizmusok.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: