A vízzel együtt nagyon sokféle ásványi anyaghoz és nyomelemhez is jut a galamb. Túlzásnak tűnhet, de az USA-ban és Kanadában kaphatóak galambok részére palackozott, az ő igényeikhez leginkább megfelelő ásványvizek.
Peter Mulder holland takarmányozási kutató kiemeli írásaiban az elektrolitok fontosságát. Ezek ásványi sók és gyümölcscukor vizes oldata, melyek a bennük lévő sók miatt kötik meg jobban a szervezetben lévő vizet.
Postagalamboknál a verseny előtti begyűjtés napján, az utolsó etetésnél indokolt az adagolása, a szervezet jobb víztárolási képessége érdekében. Ezután a postagalambok hazaérkezésekor is kapnak elektrolitot a szervezetük vízháztartásának gyorsabb helyreállítása miatt. Fontos, hogy az ilyen oldat növeli a szomjúságot, ezért fél óra elteltével ki kell venni a dúcból és nagyobb mennyiségű, friss, tiszta ivóvízről kell gondoskodni.
A szakember a grittek fontosságát is kiemeli, mivel a galamboknak nincsenek fogaik, ezért a gabonamagvakat a zúzában őrlik meg, hogy azok megfelelően feltáródjanak az emésztéshez. A grittekkel a zúza működésének a hatásfoka sokkal jobb lesz, mindamellett hogy ezek a táplálék-kiegészítők olyan ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaznak, melyek a csontozathoz és a tojásképződéshez is szükségesek.
Marcel Sangers holland postagalambász mondta, de ez minden galamb takarmányozására igaz: „A postagalambsport hasonló a Forma 1-hez. Ha keveset tankolsz, nem érsz célba, ha sokat, akkor megterheled a motort. Meg kell találni a megfelelő arányokat.”
Willi Ritz szerint a galambászatban a sikereket 75 százalékban a takarmányozás határozza meg. Mike Tyson véleménye szerint pedig – aki már nemcsak bokszolói karrierjéről, hanem galambjairól is világhírű – a postagalamboknál a verseny kezdetéig be nem épült takarmány nemhogy nem segíti a galambok teljesítményét, hanem egyenesen káros rájuk. Ez összecseng azzal, hogy tele hassal nem tudnak kiemelkedő sportteljesítményt nyújtani az emberek sem…
A vadon élő galamb nem teljesen vega

A vadon élő galambok és a mezőre kijáró egyedek boncolásánál kiderült, hogy a galambok megesznek kisebb rovarokat és csigákat is. Ebből a kutatók arra következtettek, hogy a galambok az állati eredetű fehérjéket is tudják hasznosítani. Így vannak, akik madaraiknak tejtermékeket, savót, joghurtot, sajtot, vagy akár tojást, hallisztet, húslisztet is adnak…
A másik előnyös tulajdonsága az állati eredetű fehérjéknek, hogy ezek komplett fehérjék. A növényi eredetű fehérjék inkomplettek, azaz többet és többfélét kell biztosítani belőlük, valamint ezeket a galamb szervezetének jobban át kell alakítania. Ezért esetenként az állati eredetű fehérjéknek is van létjogosultságuk a galambok takarmányozásában.
Tippek a takarmányozáshoz
A por alakú vitaminokat, vagy ha fehérjepótlásra van szükség, akkor a tejport a szemestakarmányra úgy lehet „ráragasztani”, hogy a magokat kevés mogyoróolajjal elkeverjük úgy, hogy épphogy csak a mag felületét nedvesítse, és így rátapad a tejpor vagy a vitaminkészítmény. Ez zsírban oldódó vitaminok esetén hatványozottan előnyös.
Sokan etetnek a galambokkal időnként tyúkoknak szánt tojótápot, vagy csirke-nevelőtápot granulált formában. Ez azért előnyös esetenként, mert a galambok nem szeretik a poros vagy darált takarmányt, tehát a granulátumok jobban hasonlítanak a szemes terményekhez, azonban mivel ezek mégiscsak újraformázott őrlemények, így gyorsabban emészthetők, ezáltal tápanyag-hasznosulásuk is jobb.
A galambok takarmány-hasznosulásához a folyamatos és friss vízellátás is elengedhetetlen. A vízbe főleg nyáron lehet tenni citromlevet, almaecetet, vagy akár egy kis gyömbért, de vannak, akik kamillateát vagy más gyógynövényteákat kihűtve itatnak a galambokkal. A víz enyhe savanyítása csakúgy, mint az ember esetén, üdítően hat a madarakra, mindamellett, hogy így megváltoztatjuk a kémhatását, ezért a vízben kisebb eséllyel szaporodnak el patogén mikroorganizmusok.