Az egy-, illetve kétbibés galagonya (Crataegus monogyna, illetve Crataegus laevigata) példányai közepes nagyságú cserjékké vagy kistermetű fákká nőnek, melyek magassága elérheti a 8-10 métert, koronájuk szabálytalan alakú. A galagonya szívre gyakorolt jótékony hatását már a 19-20. században bebizonyították, és tudományos eredményekkel is alátámasztották. Ebből kifolyólag szívgyógyszerként alkalmazzák, ugyanis többek között javítja a szívizomsejtek aktivitását, kedvező hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszes szívre, serkenti a szívizom vérellátását és visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását.
A hatóanyagokat (oligomer procianidinek és flavonoidok) a növény leveléből, virágából vagy terméséből főzött teán keresztül nyerik ki.

A virágos, leveles hajtásvéget pedig májusban szedhetjük. Lehetőleg használjunk ollót, ne tépkedjük. Árnyékos, szellős helyen, vékony rétegben kiterítve, a fehér virágokat vajsárga színűre kell szárítani.

Az erdei szeder (Rubus fruticosus) kúszónövény, több méteres, ívesen lehajló hajtásokat hoz. A vesszők fajtától függően idővel többé-kevésbé tüskéssé válnak és fásulnak. A tüskék elősegítik a növény biztonságos növekedését és védenek a kártevők ellen. A fűrészes szélű, szárnyasan összetett levelei májustól szeptemberig gyűjthetők. Rózsaszínes-fehéres virágait május-júniusban hozza, nyár közepén érnek kékesfekete termései. Virága, levele szagtalan.

A szeder az egyik legrégebben említett növény, már az ókorban is használták gyógyászati célra. A szederlevél főzete számos gyógyhatással bír, leginkább ízületi panaszokra és cukorbetegségre nagy segítség. Baktériumölő hatása is ismert, így használható sebek tisztításához, torokfájás esetén, valamint ülőfürdőként is alkalmazható. Levelének csersavtartalmát bőrfeldolgozásnál hasznosították. Szárított leveleiből és fiatal hajtásaiból barna színek előállítására szolgáló festékanyagot nyertek.
A lágy szárú fajok közül ugyancsak sok egészséges és finom gyógynövényt fedezhetünk fel egészen a kora tavaszi időszaktól, mint a tyúkhúr, az illatos ibolya, a salátaboglárka, vagy a méltán híressé vált medvehagyma. A gyűjtések során azonban a legfontosabb szabály mindig az legyen, hogy csak azt a növényt szedjük le, és főleg csak azt együk meg, amit száz százalékig sikerült beazonosítani!
Gerencsér Noémi
KASZÓ Zrt.
Fotók: Puskás Lajos, Raffainé Gerlecz Mónika
Körültekintően teázzunk
Amennyiben nemcsak élvezeti célból, hanem gyógyhatása miatt fogyasztjuk a teát, akkor tartsuk be az adagolási utasításokat, nehogy valamiből túl nagy mennyiséget használjunk. Általában egy csésze teához egy evőkanálnyi gyógynövényt érdemes használni, és naponta 2-3 alkalommal ihatjuk a tünetek enyhítésére.
A tea készítésekor használjunk inkább fából készült eszközöket, mivel a fém semlegesítheti a növények gyógyhatásait. Ízesítsük hazai, jó minőségű mézzel cukor helyett.