Dr. Kovács László baromfi-egészségügyi szakállatorvos a Eurofinis Vetcontrol Kft. által szervezett Baromfi Egészségügyi Akadémia webináriumán hangsúlyozta, a modern baromfitelepeken a biológiai biztonság minden részletére figyelni kell, hiszen a betegségek megelőzése és a járványvédelmi intézkedések ma már éppoly fontosak a baromfitelepeken, mint maga a termelés. Előadásában rámutatott: a stressz csökkentésétől kezdve a fertőzési csatornák lezárásán át a vakcinázási programokig komplex szemléletre van szükség.
Az Európai Unióban egyre szigorodó állatjólléti előírások forradalmasíthatják a baromfiipart, különösen a szállítási sűrűség csökkentésével kapcsolatos új szabályozások révén. Azonban a színfalak mögött egy magyar kutatópáros megdöbbentő eredményekkel állt elő.

Kutatásuk – mely a hagyományos bölcsességet megkérdőjelezve – azt sugallja, hogy a kevesebb csirke egy rekeszben nem feltétlenül jelent jobb üzletet vagy jobb életet a madaraknak, sőt! Ez a cikk feltárja, hogyan vezethet egy tévesen értelmezett állatjólléti cél hatalmas gazdasági veszteségekhez, környezeti terheléshez és paradox módon rosszabb állatjólléti mutatókhoz, rávilágítva arra, hogy a szabályozásnak a tudományos tényekre, nem pedig a feltételezésekre kell épülnie.
Egy új rendeletjavaslat
A bizottság 2023. december 7-én elfogadott egy új rendeletjavaslatot a Tanács és az Európai Parlament számára (EC, 2023a), amely az állatok szállítás közbeni védelméről szól, és amely a 2005/1/EK rendelet helyébe lépne. A jogalkotási javaslat az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) véleményein alapszik, valamint a bizottság által elkészített értékelésen, amely vizsgálja a javasolt változtatások állatjóléti, gazdasági, környezeti és társadalmi hatásait.
A jelenlegi szabályozás szerint három kilogramm élősúlyig kilogrammonként 160 négyzetcentiméter a madarak helyigénye a szállító konténerekben. Ez az EFSA-tervezet szerint 2,5 kilogramm élősúly esetén kilogrammonként 214 négyzetcentiméter, míg három kilogramm élősúly esetén kilogrammonként 201 négyzetcentiméter. Mindez 26–34 százalékos helyigény-növekedést jelent, amely szállítójárművenként hasonló mértékű élőállat (szállítási kapacitás) csökkenést okoz. (Baromfi Termék Tanács)
A megelőzés kulcsfontosságú
Az üzemi baromfitartásban nagy létszámú állományokkal dolgoznak, gyakran zárt térben, ami ideális feltételeket biztosíthat a kórokozók gyors terjedéséhez. Dr. Kovács László szerint a járványvédelmi kihívások kis-, és nagyüzemi környezetben egyszerre jelentenek állategészségügyi és gazdasági problémát.
A megbetegedett állomány termeléskiesése, kezelési vagy éppen leölési költségei, valamint az esetleges kereskedelmi korlátozások mind-mind komoly anyagi kárt jelentenek. Éppen ezért a megelőzés kulcsfontosságú – a járványvédelmi protokollok szigorú betartása nélkülözhetetlen az iparszerű baromfitelepek sikeres működéséhez.